Europska unija zaprijetila Theresi May: Ili ispunite naše uvjete ili vam slijedi ‘divlji razvod’

Europska unija zaprijetila Theresi May: Ili ispunite naše uvjete ili vam slijedi ‘divlji razvod’

Čelnici Europske unije nisu baš bili milosrdni u četvrtak prema britanskoj premijerki Theresi May. Na njenu molbu za odgodom Brexita, koji se inače trebao dogoditi 29. ožujka, kako je ranije bilo predviđeno do 30. lipnja. uzvratili su ultimatumom sa svojim itinerarijem tog procesa. Kako je bila bez izbora, May je na kraju to i prihvatila.
Prema tom dogovoru, kraj lipnja više nije u igri za Brexit, izlazak Britanije iz EU-a s dogovorom.

Novi datum je 22. svibnja, dan ranije od održavanja izbora za Europski parlament, ali pod uvjetom da britanski parlament sljedećeg tjedna prihvati dogovor o izlasku koji je premijerka May postigla s čelnicima Europske komisije.Ako se pak to ne dogodi, onda do 12. travnja Britanci trebaju odlučiti žele li otići iz EU-a bez dogovora ili će zatražiti novu, dulju, odgodu primjene Brexita, ali pod uvjetom da onda sudjeluju na izborima za Europski parlament.

Dakle, da do daljnjeg ostane sve kako je i danas. Ta opcija je mali ustupak europskih čelnika Theresi May. Stanovit broj zastupnika u britanskom parlamentu je poručio da neće dati svoj glas za dogovor o razlazu ako im se iz Bruxellesa kaže da to moraju napraviti. Sada mogu glasovati bez tog osjećaja prisile iako im je dakako manevarski prostor sužen.

No, i pored toga, pred britanskom premijerkom su teški dani. Dakle, ili mora uvjeriti parlament da sljedećeg tjedna prihvati njen sporazum i raziđe se zakonito s EU-om 22. svibnja ili ih u suprotnom, najkasnije do 12. travnja, nagovoriti da dignu ruke za novu, dulju, odgodu Brexita ali uz uvjet sudjelovanja britanskih stranaka na EU izborima.
Dakako, treća opcija je da iz EU-a iziđu bez dogovora, ali s obzirom na štete koje bi u gospodarstvu pretrpjela Britanija zbog takvog divljeg razlaza, te probleme koji bi izbili u vezi s graničnim režimom između Irske i Sjeverne Irske (koja bi postala granicom EU-a), ta se mogućnost dosada nije uzimala vjerojatnom.

Međutim, kako piše BBC, neki su europski vođe ostali iznenađeni koliko se May, tijekom njihova razgovora u četvrtak, ozbiljno bavila scenarijem Brexita bez dogovora. Kazali su i kako je cijeli njen nastup u Bruxellesu bio „zbunjujući“, bez jasnih stajališta o daljnjim koracima.

Vjerojatno je tomu razlog što May sumnja da će uspjeti pridobiti parlament da podrži njen dogovor sljedećeg tjedna. Rasprava počinje u ponedjeljak, a dan tog trećeg glasovanja o Brexitu još nije određen. Kakav god bio ishod, neki od europskih čelnika ne mogu se oteti dojmu da je, kad je riječ o ovom pitanju, Britanija postala bolesni pacijent.

May nije lider s vizijom koji bi mogao povući za sobom većinu zastupnika. Ne kontrolira ni vlastite konzervativce koji joj sve češće otkazuju poslušnost. Ništa bolji u tom pogledu nije ni vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn. Mijenjao je stavove oko Brexita, pokazao nedosljednost i izgubio na vjerodostojnosti. I od njega odlaze njegovi zastupnici.

Oni pak koji su najgorljivije zagovarali Brexit, poput ultrakonzervativnog UKIP-a, danas su se pasivizirali i sve promatraju kao da ih se to ne tiče. S vremena na vrijeme javljaju se inicijative o novom referendumu kojim bi se poništio Brexit i Britanija ostala u EU-u.

Iako imaju priličan broj pobornika, službeni stav britanske politike je da se iskazana volja naroda na referendumu mora poštovati i provesti. Novi referendum u vezi s tim, većina je suglasna, bez obzira i na najnoviju Facebook inicijativu koja je prikupila više od dva milijuna potpisa, nije izgledan.

No, i dalje nije jasno što će se dogoditi. Teško je biti prorok u situaciji kada su sve opcije moguće. No, činjenica da je May pred europskim čelnicima ozbiljno uzimala u obzir opciju Brexita bez dogovora možda upućuje na mogući ishod.

Foto: Oliver Hoslet/EPA