Hoće li doći do sukoba SAD-a i Rusije: Evo što kaže Dejan Jović

Hoće li doći do sukoba SAD-a i Rusije: Evo što kaže Dejan Jović

Dejan Jović, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i jedan od osnivača Foruma za vanjsku politiku, komentirao je današnji sastanak Rusije i SAD-a u Ženevi.

Američki državni tajnik Antony Blinken i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nisu postigli veći napredak na pregovorima o Ukrajini u petak u Ženevi, ali su se složili nastaviti razgovore kako bi pokušali riješiti krizu koja je potaknula strah od vojnog sukoba, javlja N1.

“Dobro je s jedne strane da su se susreli, to je jedan u nizu sastanaka, uključujući i onaj između Putina i Bidena, vidimo da se sada najavljuje mogućnost novog, ako se postigne koliko-toliko prihvatljiv kompromis na malo nižim razinama. Ono što vidimo u odnosima Rusije i Zapada je intenziviranje, gustoću odnosa gdje se stvari događaju praktički na svakodnevnoj osnovi. Rusija proizvodi osjećaj hitnosti, da je jako važno da se nešto čvrsto dogovori u pisanom obliku i trajno”, rekao Jović.

Upozorava na širu sliku.

“Treba voditi račun da je Vladimir Putin na vlasti više od 20 godina i da je došlo vrijeme da pokaže što želi, kakvu Rusiju želi ostaviti iza sebe nakon tolikog razdoblja. Ne možemo spekulirati koliko će on još biti na vlasti, ali nakon 20 godina treba znati je li nejgov cilj samo vratiti Rusiju na status globalne sile – pri čemu se sada suočava s jednom vrstom opasnosti od SAD-a i Kine, ili su njegove ambicije veće, a to je obnova Sovjetskog saveza”, rekao je Jović te dodao:

“Čini mi se da će svkako pokušati prvo, a drugo, vjerujem njegovoj davnoj izjavi da ‘onaj tko ne žali za Sovjetskim savezom nema srca, a onaj tko misli da ga je moguće obnoviti nema mozga’. Čini mi se da će ta situacija biti neka de facto zona utjecaja Rusije u postsovjetskim zemljama s kojom će Rusija imati sigurnosne i politčke garancije, ali bez formalne obnove.”

Jović odbacuje sukob SAD-a i Rusije.

“Da sad Rusija kaže nekim baltičkim zemljama da izađu iz NATO saveza, mislim da SAD nema spreman odgovor niti će ga ikad imati. Ići u sukob s Rusijom, koja je nuklearna sila, je SAD-u nemoguća misija”, rekao je.

Foto: Hina