Hoće li njemački kancelar popustiti: Biden će od njega tražiti da odustane od Sjevernog toka 2

Hoće li njemački kancelar popustiti: Biden će od njega tražiti da odustane od Sjevernog toka 2

Njemački kancelar Olaf Scholz otputovao je u nedjelju u svoj prvi posjet Washingtonu od preuzimanja dužnosti u vrijeme sve glasnijih pitanja o predanosti Berlina svom ključnom savezniku SAD-u u ukrajinskoj krizi.

Američki predsjednik Joe Biden primit će ga u Bijeloj kući u ponedjeljak. Njemačka je suočena s pritiskom SAD-a da se snažnije uskladi s pozicijom Washingtona.

Sumnje u vezi s transatlantskim savezom pojavile su se dijelom zbog privrženosti Berlina projektu plinovoda Sjeverni tok 2 s Rusijom, što su SAD i istočnoeuropske zemlje oštro kritizirale, kao i zbog nevoljkosti Berlina da isporuči oružje Ukrajini, javlja Jutarnji list.

“Ne isporučujemo (oružja) kriznim prostorima…ne isporučujemo smrtonosno oružje Ukrajini”, rekao je Scholz uoči putovanja za televizijski program “Report from Berlin”.

U Washingtonu će se od Scholza tražiti potpuno i jasno objašnjenje njemačke pozicije oko Sjevernog toka 2. Plinovod koji povezuje Rusiju i Njemačku je dovršen, ali nije još pušten u rad.

Američka vlada u nedjelju je još jednom zaprijetila Rusiji zatvaranjem plinovoda.

“Ako Rusija napadne Ukrajinu, na ovaj ili onaj način Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed i Rusija shvaća da smo se koordinirali s našim saveznicima”, rekao je za NBC Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost.

Upitan hoće li njemački kancelar to javno obećati tijekom svog posjeta Washingtonu u ponedjeljak, Sullivan je rekao: “Pustit ću njemačkog kancelara da govori u svoje ime.”

Scholz je prije odlaska u SAD rekao da će Rusija platiti visoku cijenu za napad na Ukrajinu, ali da se mora učiniti sve “kako bi se dala šansa diplomaciji”.

Foto: Hina