Hrvatska šalje vojnike u Mađarsku. Evo koliko ih ide na vježbu NATO-a u zemlju koja graniči s Ukrajinom

Hrvatska šalje vojnike u Mađarsku. Evo koliko ih ide na vježbu NATO-a u zemlju koja graniči s Ukrajinom

Hrvatski sabor u petak je u svoj dnevni red uvrstio prijedlog o sudjelovanju do 70 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj. Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u dvije spomenute aktivnosti Hrvatskom saboru je predložila Vlada na sjednici održanoj u četvrtak, piše Novi list.

Uvršten je i prijedlog da do pet pripadnika Oružanih snaga RH sudjeluje u aktivnosti u sklopu projekta EU “Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti”.

Kada će saborski zastupnici o tim prijedlozima raspravljati i odlučivati, u petak nije precizirano, a za pretpostaviti je, već idući tjedan.

Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u dvije spomenute aktivnosti Hrvatskom saboru je predložila Vlada na sjednici održanoj u četvrtak.

Ministar obrane Mario Banožić pritom je rekao kako je na sastanku NATO-ovih ministara obrane 16. i 17. veljače te na izvanrednom NATO-ovom summitu 25. veljače utvrđeno da aktualna sigurnosna situacija na istoku Europe, odnosno Ukrajini, predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji europskoj sigurnosti proteklih desetljeća. Naglasio je i da su sve članice NATO saveza duboko posvećene nastavku diplomatskih napora u traženju mirnog rješenja.

Izražen je stav da je NATO spreman braniti svoje članice od bilo kakve prijetnje, pa su zbog sve većeg pogoršanja sigurnosne situacije članice odlučile znatno osnažiti “postav odvraćanja i obrane te sposobnost kolektivne obrane”, kazao je ministar obrane Banožić.

Među pet novih točaka koje su uvrštene na dnevni red sjednice Sabora, je i Vladin prijedlog o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Foto: Hina