Plenkovićev prijatelj želi testirati sve Bavarce na koronavirus: Ima i onih koji se ne slažu s ovim prijedlogom

Plenkovićev prijatelj želi testirati sve Bavarce na koronavirus: Ima i onih koji se ne slažu s ovim prijedlogom

Kao prva savezna pokrajina Bavarska namjerava testirati baš sve građane jesu li imali dodir s koronavirusom. Ne samo da to košta nego se čuju i sumnje u smisao ovakvog masovnog testiranja.

Pokrajinska ministrica zdravstva Melanie Huml je najavila “ofenzivu korona testova” gdje bi se uskoro ponudilo baš svim građanima Bavarske testirati se kod kućnog liječnika. Do sad je to bilo pitanje i troška: zdravstveno osiguranje je bilo spremno platiti test svakome tko je imao neke od simptoma – vrućicu, kašalj, bolove u grlu ili smanjenu osjetljivost njuha i okusa. Testiranje je načelno bilo moguće i kod naizgled zdravih osoba koje su osobito izloženi riziku: kod djelatnika bolnica, staračkih domova, škola ili dječjih vrtića.

No sad Bavarska želi testirati baš sve građane, a ako trošak neće preuzeti osiguravatelj, onda će sama pokrajina platiti taj test. Naizgled, to se čini odlučujućim korakom u suzbijanju pandemije – ali se čuju i ozbiljne sumnje u smisao takvog testiranja, piše Deutsche Welle.

Načelno, njemački savezni ministar zdravstva Jens Spahn pozdravlja namjeru masovnog testiranja koji su se na regionalnoj razini pokazali dobrim sredstvom brzo ograničiti žarište zaraze. “Ali jedno testiranje je uvijek tek snimanje trenutnog stanja. Na taj način se ne smije stvoriti dojam lažne sigurnosti”, upozorava Spahn.

Testiranje bez obzira na simptome pokazalo se dobrim u slučaju pojave žarišta zaraze u klaonici pogona Tönnies u okrugu Gütersloh u zapadnoj pokrajini Sjeverno Porajnje i Vestfalija: njime se neupitno utvrdilo kako se zaraza proširila samo među radnicima klaonice, u pravilu gostujućih radnika iz zemalja Balkana i kako ima tek 75 osoba koje su bile pozitivne makar nisu imali nikakve veze sa klaonicom. U susjednom okrugu Warendorf je testirano 4491 stanovnik – i samo dvoje ih je bilo pozitivno.

Nakon te krize su i u Bavarskoj provjerili sve djelatnike zaposlene u preradi mesa u 51 pogonu sa 6.407 zaposlenih i doista je otkriveno manje žarište u pogonu u Straubing Bogenu gdje je utvrđeno čak stotinjak slučajeva od ukupno 110 pozitivnih testova koje znače kako je ta osoba u neko doba bila u dodiru sa virusom iz obitelji korona.

Ali dok takvi masovni testovi imaju smisla u konkretnim slučajevima mogućeg regionalnog žarišta, Karin Maag (CDU) ne vidi previše smisla u testiranju baš svih građana: “Neposredno nakon testa ću znati jesam li pozitivna ili negativna. Ali već sljedećeg dana se mogu zaraziti”, misli ova stručnjakinja za zdravstvo. I stručnjak za to područje socijaldemokrata, Karl Lauterbach upozorava kako bi za suzbijanje pandemije bilo važnija učestalost ponovljenih testiranja nego puka masa osoba kojoj se nudi testiranje.

Inače, predsjednik bavarske Vlade Markus Söder je u jako dobrim odnosim s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.