Javio se zapovjednik Azova Denis Prokopenko: Hoće li se predati Rusima koji će ga vjerojatno mučiti i maltretirati

Javio se zapovjednik Azova Denis Prokopenko: Hoće li se predati Rusima koji će ga vjerojatno mučiti i maltretirati

Zapovjednik bojne Azov Denis Prokopenko rekao je da su dobili naredbu da prestanu braniti Mariupolj i da spašavaju živote boraca.

Prema njegovim riječima, svi civili i ranjeni borci iz Azovstala su evakuirani, a teško ranjenim vojnicima pružena je medicinska pomoć.

’86. dan obrane Mariupolja. Visoko vojno vodstvo dalo je zapovijed za spašavanje života, očuvanje dobrobiti vojnika i prestanak obrane grada. Unatoč teškim borbama i nedostatku opskrbe, stalno smo isticali tri najvažnija uvjeta za nas: civili, ranjeni i mrtvi. Civili su evakuirani. Teški ranjenici dobili su potrebnu pomoć te su evakuirani, a kasnije će biti razmijenjeni i dopremljeni na teritorij pod kontrolom Ukrajine. Proces vađenja tijela iz Azovstala još uvijek traje. Nadam se da će ih u bliskoj budućnosti rodbina i cijela Ukrajina moći časno pokopati. Slava Ukrajini’, rekao je, javlja Jutarnji list.

Još nije poznato što je odlučio zapovjednik Azova Denis Prokopenko koji se do sada odbijao predati Rusima jer je bio uvjeren da će ga mučiti i maltretirati.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je ranije da se do sada predalo gotovo 2000 ukrajinskih vojnika u čeličani, ali broj boraca nije neovisno potvrđen.

Sudbina vojnika koji su bili skriveni u opkoljenoj čeličani Azocstal ostaje neizvjesna.

Jedan od ukrajinskih vojnika koji je branio posljednju utvrdu opkoljenog Mariupolja objavio je niz fotografija devastirane čeličane na društvenim mrežama dok je napuštao mjesto.

‘To je sve. Hvala na skloništu, Azovstal je mjesto moje smrti i mog života’, napisao je.

Foto: Twitter