Amerikanci traže od Srba na Kosovu da uklone barikade. To je poruka i Vučiću koji tvrdi da Beograd s tim nema nikakve veze

Amerikanci traže od Srba na Kosovu da  uklone barikade. To je poruka  i Vučiću koji tvrdi da Beograd s tim nema nikakve veze

Ne stišavaju se napetosti na Kosovu. Već drugi dan srpski prosvjednici kamionima blokiraju glavne ceste na sjeveru zemlje koje vode prema graničnim prijelazima. Tijekom noći prosvjednici su bacili šok bombu na pripadnike EULEXA, specijalne misije Europske unije. Srpski mediji pišu da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica upali u branu na jezeru Gazivode, što kosovska policija negira.

Veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije zatražila su uklanjanje barikada koje su lokalni Srbi postavili na sjeveru Kosova, prosvjedujući drugi dan zaredom, zbog uhićenja bivšeg srpskog policajca, a srbijanski predsjednik pozvao je i Srbe i Albance da se suzdrže od nasilja i provokacija.

Drugi dan zaredom kamioni i teška vozila blokirali su nekoliko glavnih cesta na sjevernom Kosovu koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom, a oba su i dalje zatvorena za promet, javlja HRT.

Europska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) priopćila je da je na njihovu izviđačku patrolu na sjeveru, bačena šok bomba i da nema ozlijeđenih.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za izazivanje napetosti i provokacije, a u objavama na društvenim mrežama premijeri Srbije i Kosova, Ana Brnabić i Albin Kurti, zatražili su pomoć međunarodne zajednice.

Sjedinjene Države istaknule su večeras duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova i u zajedničkom priopćenju svojih veleposlanstava u Beogradu i Prištini zatražili hitno uklanjanje barikada, pozivajući obje strane na dijalog i suzdržavanje od provokacija kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

Istaknuto je razumijevanje da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu umiješanost u nasilni napad na kosovsku policiju i tijela izbornog povjerenstva, uz ocjenu da se to uhićenje koristi kao opravdanje za ilegalne blokade cesta, kao i prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

– Oni koji su podigli nelegalne barikade trebaju ih odmah demontirati, poručuju dva veleposlanstva SAD-a.

Nedugo potom veleposlanstvima SAD-a pridružila su se i diplomatska predstavništva Velike Britanije u Beogradu i Prištini skoro istovjetnim ocjenama i porukama, uz potpunu potporu snagama NATO-a na Kosovu (KFOR) u njihovom radu da pruže sigurnost i osiguraju slobodu kretanja i doprinos Misije EU-a za vladavinu prava (EULEX).

– Očekujemo da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve prijetnje nasiljem i zastrašivanje. Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne sigurnosne agencije, poručili su britanski diplomati, pozivajući na maksimalnu suzdržanost.

– Pozivamo vlasti Kosova da se suzdrže i vlasti Srbije da iskoriste svoj utjecaj kako bi postigle deeskalaciju situacije. Dijalog kojim upravlja EU je sredstvo za rješavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa, ocijenjeno je u zajedničkom priopćenju.

Vučić: Za nas je važno da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić večeras je, poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao da “postavljanje barikada nije zapovjedio nitko iz Beograda.

– Za nas je važno da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira, na smirivanje situacije, posebice Srbe da budu smireni i ne nasjedaju na provokacije, da nema napada na EULEX i KFOR, rekao je Vučić.

On je istaknuo da su poduzete odgovarajuće mjere na zaštiti domovine i date zapovijedi koje je Vijeće za nacionalnu sigurnost prihvatilo, ali nije precizirao o kojim mjerama i zapovijedima je riječ.

Na Kosovu se, kako je ocijenio, događa teška borba za opstanak srpskog naroda, ustvrdivši da iz međunarodnog aspekta postoji bezbroj neistina, izravnih falsifikata i ogoljenih laži.

Vučić je naglasio da postrojbe Kosovske policije, osim Direktorata Sjever, po međunarodnim sporazumima nemaju pravo biti u općinama na sjeveru bez suglasnosti srpske strane.

Komentirajući zajedničko priopćenje veleposlanstava SAD-a u Beogradu i Prištini, Vučić je rekao da je odlično razumio poruku, ali da je razočaran.

Foto: Hina