“Dodikovi ljudi” kritiziraju Schmidta: Dao je lažnu nadu Hrvatima. Podvio je rep pred sarajevskom čaršijom

“Dodikovi ljudi” kritiziraju Schmidta: Dao je lažnu nadu Hrvatima. Podvio je rep pred sarajevskom čaršijom

Nekoliko političara iz vladajućih stranaka u entitetu Republika Srpska kritiziralo je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta zbog nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stenandić ocijenio je kako je Schmidtova odluka dokaz da je BiH “banana država” i protektorat te naglasio da je visoki predstavnik “podvio rep pred sarajevskom čaršijom”.

“U osnovi riječ je o kozmetičkim i izmjenama zakona koje neće garantirati nikakvu stabilnost ni formiranje buduće vlasti, ravnopravnost naroda i sve će se svesti na to da je Schmidt podvio rep pod sarajevsko čaršijom”, izjavio je Stevandić.

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je da Christian Schmidt “ne može nametati nikakve zakone ni po Daytonskom sporazumu niti po bonskim ovlastima”, javlja N1.

“Dolazimo do onog o čemu sam govorio da je međunarodna zajednica svojim intervencionizmom dovela do toga da je BiH neodrživa državna zajednica i ako se ovako nastavi, jasno je da se BiH neće moći održati u svom pravnom obliku koja je nastala u Daytonu jer taj sporazum krše upravo oni koji o njemu pričaju”, rekao je Banjac.

Potpredsjednik NSRS-a Milan Petković ocijenio je kako je Schmidt “neozbiljan diplomat” budući da su se “njegove pompozno najavljivane izmjene Izbornog zakona BiH (visoki predstavnik to nije najavljivao) svele na kozmetičke izmjene koje nije ni objavio i time doveo do još većeg razdora u BiH”.

“Time je on doveo samo do još većeg razdora i sukoba u BiH jer je u jednom trenutku dao lažnu nadu hrvatskom narodu koji je potpuno majoriziran i koji je obespravljen u BiH, da će ih izjednačiti i vratiti im konstitutivnost koju oni nemaju u Federaciji BiH”, zaključio je Petković.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u srijedu je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Foto: Christian Schmidt