ESKALACIJA SUKOBA: Ruski mlažnjak se sudario s američkom dronom

ESKALACIJA SUKOBA: Ruski mlažnjak se sudario s američkom dronom

Ruski mlažnjak sudario se s američkim dronom iznad Crnog mora.Ruski borbeni avion sudario se s američkim nadzornim dronom iznad Crnog mora, izvijestila je američka vojska. Zbog oštećenja na propeleru dron je prisilno oboren, javlja CNN.

Američki dron Reaper i dva ruska mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad međunarodnih voda kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, a nakon toga se jedan od aviona sudario s dronom i tako oštetio njegov stražnji propeler, tvrdi američki dužnosnik upoznat s incidentom; javlja N1.

“Osim nesigurnosti i neprofesionalnosti, ovaj incident pokazuje i nedostatak sposobnosti”, stoji u izjavi američke vojske.

“Američki i saveznički zrakoplovi nastavit će djelovati u međunarodnom zračnom prostoru i pozivamo Ruse da se ponašaju profesionalno i sigurno”, poručio je general američkih zračnih snaga James B. Hecker.

Inače, SAD koristi bespilotne letjelice Reaper iznad Crnog mora još od prije početka rata. Zbog njihovih naprednih senzora i ostalih mogućnosti koje nude, smatraju se i idealnim alatom za praćenje kretanja na bojnom polju u Crnom moru.

Naslovna fotografija: Ilustracija

Foto: Hina