Finci prvi izgubili živce zbog “covid diktature” u Pekingu: Kineske vlasti krše ljudska prava

Finci prvi izgubili živce zbog “covid diktature” u Pekingu: Kineske vlasti krše ljudska prava

Trener finske muške hokejaške reprezentacije Jukka Jolonen optužio je u nedjelju organizatore Zimskih olimpijskih igara u Pekingu za kršenje ljudskih prava, navodeći da je finski reprezentativac Marko Anttila zadržan u izolaciji bez ikakvog razloga.
Liječnica finske olimpijske reprezentacije Maarit Valtonen pojasnila je da je Anttila prije 18 dana bio pozitivan na PCR testiranju te nakon toga imao nekoliko uzastopnih negativnih rezultata prije nego što se momčad zaputila prema Pekingu.

Anttilla je po dolasku u Kinu imao ponovno pozitivan rezultat na PCR testu i odmah je odveden u izolacijski hotel, gdje ‘ne dobiva dobru hranu’ i izložen je ogromnom stresu, javlja Tportal.

‘Marko je bio s našom momčadi oko tjedan dana prije nego što smo došli ovdje i imao je negativne rezultate na testiranju. Bio je s igračima i trenerima, a u tih tjedan dana nitko se od njega nije zarazio ili od bilo koga drugoga. Znamo da je potpuno zdrav i spreman za natjecanje te zato mislimo da Kina, iz nekog razloga, ne želi poštovati njegova ljudska prava, a to nije dobro’, izjavo je glavni trener finske reprezentacije Jukka Jalonen pojašnjavajući nastalu situaciju.

Dr. Valtonen je rekla da je potpuno jasno da Anttila više nije zaražen te da je kineska odluka o njegovom zadržavanju u izolaciji više politička nego medicinska.

‘S medicinskog gledišta znamo da takva osoba više nije zarazna, ne predstavlja opasnost za druge. Ove odluke o izolaciji se ne temelje na medicinskim i znanstvenim zaključcima, više se radi o kulturološkim i političkim odlukama’, rekla je Valtonen.

Od 23. siječnja više od 350 akreditiranih osoba za Zimske olimpijske igre u Pekingu bilo je pozitivno na PCR testiranju pri dolasku u Kinu, a među njima su bile i desetine sportaša. Za izlazak iz izolacije osobe moraju biti bez simptoma i u razmaku od 24 sata imati dva negativna rezultata na PCR testiranju.

Finska će svoj nastup na olimpijskom turniru započeti u četvrtak utakmicom protiv Slovačke.

‘On je profesionalni sportaš i želi sudjelovati u treninzima i utakmicama u bliskoj budućnosti. Ne hrani se dobro, a radi se o velikom momku – želi imati više energije i dobivati bolju hranu’, rekao je glavni finski trener te dodao:

‘Nije mu jasno što se zbiva i što će se s njim dogoditi, a takva neizvjesnost je vrlo loša za njegovo psihičko stanje’.

Na slici: Kineski predsjednik Xi na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Foto: Hina