Nevjerojatan podatak: U pet godina u SAD je iz DR Konga posvojeno samo 46-ero djece, a u Hrvatsku 68-ero

Nevjerojatan podatak: U pet godina u SAD je iz DR Konga posvojeno samo 46-ero djece, a u Hrvatsku 68-ero

Da je DR Kongo postao oaza za posvajanje djece od strane posvojitelja iz Hrvatske pokazuje podatak da je iz te zemlje samo u zadnjih pet godina usvojeno gotovo 70 djece. Hrvatske institucije nemaju odgovor na pitanje zašto baš iz DR Konga, države koja nije potpisnica dvije bitne međunarodne konvencije kada je posvajanje u pitanju. Uz to, Ta država stopirala je međunarodna posvajanja još 2016. što je rezultiralo da broj posvojene djece u zapadne zemlje drastično pada. Kod nas – upravo suprotno – raste.

Uređene države poput SAD-a, koje točno vode statistiku o broju djece posvojene iz drugih država i objavljuju izvješća o tome svake godine, znaju koliko im je djece iz međunarodnih posvajanja u zemlji, javlja Narod.hr.

Hrvatske institucije i nakon izbijanja afere Zambija koja je ogolila sve manjkavosti državne birokracije i sudstva oko ovog važnog pitanja u čijem su središtu – djeca, nema pojma o točnom broju djece posvojene iz DR Konga.

Tako je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na konferenciji za novinare u siječnju kazao da ‘vjeruje kako je od 2012. u Hrvatsku posvojeno 131 dijete iz DR Konga’ pozivajući se na podatke MUP-a.

Dakle kakvi su to podaci i kakva je to statistika u kojoj uz broj dolazi glagol vjerovati? Ili je u Hrvatskoj posvojeno u zadnjih deset godina 131 dijete iz te zemlje ili nije.

Državni tajnik Žarko Katić je tijekom saborske rasprave o Zakonu o putnim ispravama kazao pak kako su u posljednjih deset godina 94 maloljetnika rođena u DR Kongu dobila hrvatske putovnice.

Treći broj kojim se baratalo, a možda još i važniji jer se odnosi na zadnjih pet godina kada su legalna posvajanja iz Konga praktički onemogućena, govori o tome da je iz DR Konga posvojeno u tom razdoblju 68 djece.

Usporedimo taj broj iz jedne male Hrvatske s manje od četiri milijuna stanovnika s brojem djece iz DR Konga koja su u zadnjih pet godina usvojena u SAD, državu u kojoj živi 332 milijuna stanovnika.

Prema podacima koje smo našli na stranicama američkog State Departmenta, u 2021. godini u SAD nije posvojeno niti jedno dijete iz DR Konga. Posvojeno ih je sedmero iz Republike Kongo, koja je potpisnica Haške konvencije koja regulira međudržavna posvajanja.

U 2020. godini iz Demokratske republike Kongo u SAD je posvojeno jedno dijete, u 2019. desetero djece.

U 2018. godini iz DR Konga je u SAD posvojeno devetero djece, a u 2017. 26 djece.

Dakle u pet godina u SAD je iz DR Konga posvojeno 46 djece, a u Hrvatsku gotovo 20 više – njih 68.

Još je zanimljivije da je taj broj za SAD od 2016. kada je iz Konga posvojeno čak 359 djece, drastično pao, Naime, te godine Kongo praktički onemogućava legalno međudržavno posvajanje.

Foto: Facebook