Tko će naslijediti Theresu May: Turist iz Sutivana postaje britanski premijer?

Tko će naslijediti Theresu May: Turist iz Sutivana postaje britanski premijer?

Nakon skoro tri godine na čelu britanske vlade, odlazi premijerka Theresa May. Presudio joj je dogovor koji je sklopila s Bruxellesom o Brexitu, izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Ni nakon tri pokušaja nije ga uspjela progurati kroz parlament.
Na kraju su je počeli napuštati i najvjerniji suradnici i postalo je jasno da više nema potporu ni svoje Konzervativne stranke. Priopćavajući vijest o svom odlasku pokušala je biti emotivna kazavši kako odlazi bez gorčine ali s „golemom i trajnom zahvalnošću što je imala priliku služiti zemlji koju voli“.

Kako je to običaj u Britaniji, ostavku daje na mjesto čelnika Konzervativne stranke, a onda će oni bez parlamentarnih izbora, pokušati izabrati novog čelnika koji će, dakako uz uvjet da ima i većinu u parlamentu, postati i novim premijerom. Tako će i nasljednik(ca) Therese May, za što je kampanja već počela, preuzeti i Downing Street br. 10, i ne bude li posebnih turbulencija, vladat će do sredine 2021. godine. Za May, kako se inače događa s poraženim političarima, neće dugo plakati.

Oni s kojima je tijekom svoje političke karijere surađivala kažu da je bila uporna i ustrajna. Neki su je opisivali i „teškom ženom“ zbog njene nepopustljivosti. Uvijek je, govore, do kraja inzistirala na svojim stavovima, ne prihvaćajući kompromise. May inače nije tipična konzervativka.Potječe iz obitelji srednje klase. Otac joj je bio anglikanski vikar, išla je u javne škole, a za džeparac je zarađivala radeći subotom u pekarnici. Diplomirala je zemljopis na Oxfordu i potom dobila namještenje u Bank of England, i u financijskom sektoru će se zadržati sve do ulaska u visoku politiku. Na početku je doživljavala izborne poraze, ali nije posustajala.

Oni koji je pamte iz mladih dana govore kako ju je nosila gorljiva ambicija postati britanskom premijerkom. Među konzervativcima se uspinjala polako, bila je lokalna vijećnica, zastupnica, ministrica vlade u sjeni, tajnica stranke, a dolazak u vrh dogodio se u vrijeme Davida Camerona. Bila mu je važna suradnica pri ostvarivanju pobjede na parlamentarnim izborima i za to mjesto je nagrađena ministricom unutarnjih poslova u njegovoj vladi.

Nakon referenduma o Brexitu, Cameron odstupa, a May dolazi na njegovo mjesto. Sada će pak umjesto nje najvjerojatnije doći netko od njenih suradnika koji su je nedavno napustili čekajući svoju prilike kad njen brod potone. I dočekali su je. Jedan je od najizglednijih njenih nasljednika je Boris Johnson, pomalo ekscentrični bivši ministar vanjskih poslova u njenoj vladi. Odstupio je prije otprilike godinu dana nezadovoljan njenim dogovorom s Bruxellesom o Brexitu. Sada je već najavio svoju kandidaturu, a ako bi on pobijedio suparnike, većina u tom slučaju predviđa ‘tvrdi’ Brexit.

Odlazak Britanije iz EU-a bez dogovora sa svim posljedicama koje takav potez o neuređenom razlazu sa sobom nosi. Kao krajnji datum kada bi se to moglo dogoditi govori se o 31. listopadu ove godine. Johnson ne igra u rukavicama i, kako je već obznanio, neće previše vagati i kalkulirati. Bio je jedan od strastvenijih zagovornika Brexita i, ako dođe u priliku, beskompromisno će ga provesti.A to bi moglo izazvati dosta problema ne samo za financijske odnose Londona i Bruxellesa i za brojne multinacionalne kompanije koje će vjerojatno morati izmještati svoja sjedišta s britanskog na europsko tlo, nego još više za stanje na irskom otoku.

Uvođenje tvrdog graničnog režima između Republike Irske i Sjeverne Irske, što je gotovo izvjesno dođe li to neuređenog razlaza, moglo bi dovesti do drastičnog pogoršanja tamošnje sigurnosne situacije. Tu je i problem Škotske kojoj bi ‘tvrdi’ Brexit dao dodatni poticaj oko kampanje za novi referendum o neovisnosti.No, Johnson je tek jedan od desetak i nešto više kandidata koji su već obznanili da će se natjecati za čelno mjesto konzervativaca. U odnosu na ostale Hrvatima je relativno najpoznatiji jer je godinama ljetovao u Sutivanu na otoku Braču. Taj strastveni biciklist koji je na posao i u vladu znao doći tim prometalom probijajući se kroz londonsku prometnu gužvu, Brač je hvalio na sva usta i po društvenim mrežama.

Tako je prije tri godine odjeven u biciklističku opremu objavio i video pod nazivom „Bike friendly Sutivan“ u kojem nije krio svoju impresioniranost tim mjestom i otokom koji je za njega „predivan, savršen za aktivni odmor“. Tada je Brač i Sutivan preporučio kao izvrsne odmorišne lokacije s više od 300 kilometara biciklističkih staza koje omogućavaju upoznavanje s kulturnim nasljeđem otoka, kao i posjet zaboravljenim etnoselima, a nije zaboravio ni vinske ceste te puteve maslina.

Da ne bi bilo dvojbe, brzi razlaz je već i najavio kao dio svoje kampanje za čelnika konzervativaca. „Velika Britanija će napustiti Europsku uniju u listopadu, s dogovorom ili bez dogovora“, njegove su riječ koje u nedjelju prenose svi britanski mediji.
Pitanje je, s obzirom na trenutne političke trendove, što je drugo mogao i reći, a da ne izgubi utrku s tamošnjim raspoloženjem javnog mnijenja koje je već umorno od pregovaranja s Bruxellesom o Brexitu i sada, kako se čini, samo žele da se sve to što prije sve okonča.

Na to ukazuju i pojedine ankete koje govore da primjerice nedavno osnovana stranka Brexit, nekadašnjeg vođe UKIP-a (Stranka britanske neovisnosti) Nigela Faragea, kojoj je jedini program što prije napustiti Uniju, vodi u ispitivanjima o popularnosti daleko ispred i laburista i konzervativaca. S obzirom na to, Theresa May, iako ostavku tek treba podnijeti, već ide u zaborav. Za prilično zločeste britanske tabloide postala je završena priča. Prestali su je napadati i ne bave se više njenim cipelama s niskom potpeticom i neobičnim uzorcima, koji su joj postali zaštitni znak.

Sada će u miru sa svojim suprugom (nisu imali djece), kojeg je upoznala još na trećoj godini studija na Oxfordu, moći provoditi umirovljeničke dane u seocetu Sonning, zapadno od Londona, gdje i prije dvije godine glasovala na prijevremenim izborima na kojima je istina dobila najviše glasova, ali s manjom potporom od očekivane.
Brexit joj je skratio političku karijeru, ali sabirući što je postigla, ne bi trebala biti nezadovoljnom jer je ostvarila svoju glavnu ambiciju iz mladosti – biti britanskom premijerkom. Tek drugom u povijesti.

Foto: Niell Hall/EPA