Tužitelji istražuju nabavu cjepiva protiv covida u EU: Jesu li na meti Ursula von der Leyen, šef Pfizera i njihove SMS poruke

Tužitelji istražuju nabavu cjepiva protiv covida u EU: Jesu li na meti Ursula von der Leyen, šef Pfizera i njihove SMS poruke

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) potvrdio je putem Twittera da istražuje nabavu cjepiva protiv covida-19 na području Europske unije

Ova neuobičajena potvrda rezultat je ogromnog javnog interesa.

EPPO do daljnjeg neće izlaziti s detaljima istrage u javnost, poručili su europski istražitelji.

Podsjetimo, ombudsmanica Europske unije Emily O’Reilly optužila je Europsku komisiju za loše upravljanje, zbog neotkrivanja SMS poruka koje je mjesec dana čelnica izvršnog tijela EU-a, Ursula von der Leyen, razmjenjivala sa šefom Pfizera Albertom Bourlom kako bi zaključila sporazum o cjepivu protiv covida-19.

Nije poznato ima li aktualna istraga veze s tim, ali sporazum o kojem se pregovaralo, prema onome što je sama von der Leyen rekla u intervjuu za New York Times, bio je najveći ugovor ikad zaključen za cjepiva protiv covida-19. EU se obvezao kupiti 900 milijuna Pfizer-BioNTech doza cjepiva, s opcijom kupnje njih još 900 milijuna, javlja Tporta.

Zahtjev za uvid u SMS poruke izvorno je uputio novinar Alexander Fanta.

Emily O’Reilly ustvrdila je da se SMS poruke, ako se one tiču europske politike i odluka, trebaju tretirati kao EU dokumenti. Ombudsmanica je svoju istragu završila u srpnju, uz zaključak da je riječ o ‘lošem upravljanju’ i uz poziv na uzbunu za sve institucije EU-a u pogledu osiguravanja odgovornosti u eri izravnih poruka.

‘Godinu dana nakon inicijalnog zahtjeva novinara, Komisija još uvijek nije razjasnila postoje li poruke za koje se izvješćuje da se tiču ​​velikih poslova nabave cjepiva i ima li ih javnost pravo vidjeti’, poručila je O’Reilly, otkrivši da je od Komisije zatražila temeljtu istragu, ali nije dobila zadovoljavajući odgovor.

U međuvremenu, peticiju sa zahtjevom za objavu SMS poruka između predsjednice Europske komisije i izvršnog direktora Pfizera potpisalo je 157.000 Europljana.

Šef Pfizera Albert Bourla/Foto.: Hina

Preporuke pučke pravobraniteljice nisu obvezujuće, ali obično izazivaju pojačani nadzor koji provodi Europski parlament.

Direktor Bourla odbio se pojaviti pred Europskim parlamentom kako bi objasnio ugovore o cjepivu s Europskom unijom. Iako je bio najavljen na saslušanju u ponedjeljak pred Posebnim odborom za Covid EU parlamenta, umjesto njega pojavila se Janine Small, Pfizerova regionalna predsjednica odjela za cjepiva i međunarodna tržišta. Suočena s negodovanjem europarlamentaraca, Small je rekla da joj je ‘žao’ zbog Bourline odsutnosti i naglasila da je ona ‘najbolja osoba’ koja je mogla odgovoriti na njihova pitanja. Inače, član ovog Povjerenstva EU parlamenta je i hrvatski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

Naglasila je da je Pfizer ‘vrlo transparentan’ i svi su ugovori dostupni europarlamentarcima. Ipak, javno dostupni ugovori djelomično su redigirani i praktički ih je nemoguće pročitati, izvijestio je EurActiv, citirajući francusku zastupnicu Véronique Trillet-Lenoir, koja je rekla da nikada nisu uspjeli saznati ‘mjesta proizvodnje’ i ‘raspored isporuke’.

Janine Small rekla je da su informacije povjerljive iz ‘razloga tržišnog natjecanja’.

Nekoliko zastupnika zatražili je objašnjenja o razmjeni SMS poruka između von der Leyen i Bourle u vrijeme sklapanja ugovora za kupnju cjepiva protiv Covida i u jeku sukoba s Pfizerovim konkurentom AstraZenecom. Small tvrde da se tim putem nije pregovaralo.

Nije moguće voditi te pregovore putem tekstualnih poruka jer su ti pregovori previše složeni, ustvrdila je Small.

Trillet-Lenoiru napominje da čak i ako je Pfizer spasio milijune života, još uvijek mora odgovoriti na legitimna pitanja, zbog čega je povjerenstvo EU parlamenta odlučilo poslati novi poziv Bourli.