Katastrofični Bill Gates ponovno u svom elementu: Dvije nove ugroze prijete čovječanstvu

Katastrofični Bill Gates ponovno u svom elementu: Dvije nove ugroze prijete čovječanstvu

U svom najnovijem intervjuu, milijarder i filantrop Bill Gates (65), upozorio na još dvije katastrofe koje će ‘vrlo vjerojatno ugroziti svijet’ – gotovo šest godina nakon što je ‘predvidio’ pandemiju virusa nalik ovom s kojim se danas borimo.

Osnivač Microsofta za kanal Veritasium kazao je i kako svijet neće biti spreman za pojavu novog smrtonosnog virusa u narednim godinama. Napomenuo je i kako vjeruje da su najveća prijetnja čovječanstvu klimatske promjene te bioterorizam.

– Nije dobar osjećaj kada za ovakvo što možeš kazati ‘Rekao sam vam…’. Možda sam trebao biti uvjerljiviji? Postoje brojni respiratorni virusi i s vremenom na vrijeme doći će još jedan. Respiratorne bolesti su strašne jer još uvijek možete šetati naokolo, putovati avionom ili autobusom dok ste zarazni – za razliku od nekih drugih bolesti poput ebole gdje zalegnete u bolnički krevet, javlja Jutarnji list.

– Zašto se nije više napravilo po pitanju zaštite? Postoje rizici poput potresa koji se stalno ponavljaju, ili ratovi, požari, uragani… Pandemije ne dolaze toliko redovito i misli se da idućih godina neće biti problem pa da se ne treba ulagati toliko novaca u to. Ova pandemija će nas natjerati da shvatimo kako to treba biti prioritet – kazao je.

Gates, koji sa svojom suprugom Melindom vodi zakladu Gates, koja pomaže iskorijeniti zarazne bolesti diljem svijeta, komentirao je i glavne prijetnje s kojima se danas suočavamo, a na njih nismo spremni.

– Jedno su klimatske promjene. Svake godine umirat će više ljudi nego što je umrlo u ovoj pandemiji – kazao je pa dodao:

– Bioterorizam. Netko tko želi prouzročiti štetu može umjetno stvoriti virus, što znači da je šansa za time puno veća nego za prirodne epidemije kao što je ova trenutna – rekao je i zaključio kako čovječanstvo nema dovoljnu moć da zaustavi pandemije.

Foto: EPA/HIna