I u Srbiji jača otpor prema Putinovoj politici i invaziji. Evo što je poduzeo odvjetnički ured iz Beograda

I u Srbiji jača otpor prema Putinovoj politici i invaziji. Evo što je poduzeo odvjetnički ured iz Beograda

U priopćenju su obrazložili da su sankcije uveli zbog ratnog vojnog agresorskog napada na suverenu Ukrajinu i počinjenja nesumnjivih ratnih zločina, donosi RTL.

Odvjetnički ured Čedomira Stojkovića iz Beograda priopćio je kako je “samostalno uveo sankcije Ruskoj Federaciji zbog njenog ratnog vojnog agresivnog napada na suverenu državu Ukrajinu i zbog činjenja nesumnjivih ratnih zločina u tom napadu”.

U priopćenju navode da je “dužnost svakog pojedinca da u ovakvim okolnostima digne svoj glas u obranu temeljnih principa Europe kojoj pripada – bez obzira u kolikoj manjini se nalazi i bez obzira ne realne efekte takvog protesta, jer veličina principa se mjeri po sasvim drugim stvarima”.

Iz ureda najavljuju i da neće kupovati proizvode koji imaju rusko porijeklo, naročito naftu i naftne derivate.

Odvjetnički ured je priopćio da će danas, 10. ožujka o odluci obavijestiti i veleposlanstvo Ukrajine u Beogradu kojemu će predati i humanitarnu pomoć. Nešto kasnije danas o tome će obavijestiti i Delegaciju Europske unije u Beogradu.

Kako je naveo odvjetnički ured, sankcije su donijete rukovodeći se osnivačkom Poveljom UN-a, u cijelosti prihvaćajući vrijednosti izložene u osnivačkim aktima Vijeća Europe, istinski implementirajući pravila europske Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, vjerujući u zajedničke vrijednosti Europske unije, izražavajući antifašističku i antinacističku tradiciju naroda Republike Srbije, s uvjerenjem o nužnosti prkosa prema sveobuhvatnoj i od Ruske Federacije više desetljeća financiranoj kampanji ‘putinizma’ i ‘putinizaciji’ društva u Srbiji kojom se kontinuirano preoblikovala kolektivna svijest”.

Foto: Hina