Institut za proučavanje rata: Putin je ponižen i oslabljen

Institut za proučavanje rata: Putin je ponižen i oslabljen

Kremlju je bilo teško sastaviti koherentan odgovor na Wagnerovu pobunu, javlja Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj analizi sukoba.

Ruske vlasti su mobilizirale rusku nacionalnu policiju, no ISW nije primijetio nikakva izvješća ili snimke koje sugeriraju da su se jedinice Rosgvardije u bilo kojem trenutku sukobile s Wagnerom. Primjetno je da se Rosgvardija nije angažirala iako je Wagner zauzeo kritična vojna sredstva u Rostovu na Donu i uništio ruske vojne zrakoplove. Unutarnji sigurnosni organi Kremlja nisu uspjeli odgovoriti na nezavisne vojne snage koje su zauzele sjedište južne vojne oblasti i napredovale prema Moskvi, a Wagner bi vjerojatno mogao doći do predgrađa Moskve da im je Prigožin to naredio, stoji u analizi ISW-a, javlja Jutarnji list.

Kaže se i da je uloga bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u zaustavljanju vojnog apredovanja Wagnera prema Moskvi ponižavajuća za Putina te da je Lukašenku to vjerojatno osiguralo neke druge koristi.Njegovi pregovori s Prigožinom vjerojatno znače da on ima neki utjecaj na njega koji bi mogao iskoristiti za deeskalaciju situacije. Lukašenko bi to mogao iskoristiti kako bi unaprijedio svoje ciljeve, kao što je sprječavanje Putina da upotrijebi bjeloruske snage u Ukrajini.

Dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Putina oštro je osudio aroganciju vođe pobune Jevgenija Prigožina, rekavši da bi to moglo dovesti do opasnih posljedica.

Objavljujući na Telegramu nakn što se Wagner povukao, čečenski čelnik Ramzan Kadirov ustvrdio je da je Prigožin djelovao iz bijesa zbog niza neuspješnih poslovnih dogovora.

Kadirov je rekao da je ranije čak savjetovao Prigožinu da ostavi sva svoja pitanja po strani.

– Razgovarao sam s Prigožinom, pozivajući ga da ostavi svoje poslovne ambicije i ne miješa ih s pitanjima od nacionalne važnosti. Mislio sam da me čuo ali pokazalo se da je taj bijes u njemu samo rastao sve ovo vrijeme, kaže Kadirov, koji je pozvao sve plaćenike da budu ‘trijezni’ u svojim odlukama, inače bi moglo doći do katastrofalnih rezultata.

Na slici: Putin i ministar obrane Shoigu

Foto: Hina