Istina o ratu u Ukrajini na ruskoj televiziji! “Rusija je izolirana, a Ukrajinci su spremni umrijeti za svoju zemlju”

Istina o ratu u Ukrajini na ruskoj televiziji! “Rusija je izolirana, a Ukrajinci su spremni umrijeti za svoju zemlju”

Ruski analitičar Mihail Hodarjonok gostovao je na ruskoj državnoj televiziji gdje je dao iznenađujuće iskren pogled na rusku invaziju na Ukrajinu.

Hodarjonok je ustvrdio da ruska izvješća o demoraliziranim ukrajinskim vojnicima ne svjedoče o pravom stanju jer je, kako je rekao, riječ samo o pojedinačnim slučajevima. On je mišljenja da je situacija drugačija te da su Ukrajinci visoko motivirani i spremni umrijeti za svoju zemlju.

Na molbu da komentira aktualnu situaciju na bojištu, Hodarjonok, koji je i zadnjih dana iznosio iskrene procjene rata u Ukrajini, pozvao je gledatelje da budu oprezni u pogledu bilo kakvih informacija koje Rusija iznosi o padu morala u redovima ukrajinskih snaga.

– Sve je to, iskreno rečeno, laž, rekao je u četverominutnom videozapisu, što ga je preveo BBC-jev novinar Francis Scarr.

Također je rekao da se protivi ‘zveckanju oružja u smislu napada projektilima na Finsku’ nakon odluke ruskog susjeda da se pridruži NATO-u jer je, kako je rekao, glavni nedostatak ruske vojno-političke pozicije u tome što je u ‘potpunoj geopolitičkoj izolaciji’.

– Koliko god to Rusima bilo teško priznati, gotovo cijeli svijet je protiv nas, rekao je.

Poručio je da se Rusija mora izvući iz te situacije.

Hodarjonok je spomenuo kako će uskoro biti odobrena izdašna vojna i humanitarna pomoć sa Zapada, referirajući se na američki Kongres, te komentirao da se Rusija mora pripremiti na to da bi Ukrajina uskoro mogla imati ‘milijun naoružanih vojnika’.

– Moramo to uzeti u obzir kada radimo operativne i strateške proračune, da će se situacija u tom pogledu za nas pogoršati. Oni sami govore da za njih nije nikakav problem mobilizirati milijun ljudi, rekao je na državnoj televiziji.

Kada je voditeljica Olga Skabejeva, koju nazivaju ‘željezna lutka PutinTV-a’, uzvratila rekavši da ukrajinske snage ne predstavljaju veliki kontingent, umirovljeni pukovnik je odgovorio da je njihova volja važnija od toga jesu li oni ‘profesionalni’ vojnici.

– Radi se o tome da razinu profesionalnosti ne određuje broj regrutiranih vojnika u profesionalnu službu nego stupanj osposobljenosti i obučenosti te moral i spremnost da se prolije krv za domovinu, rekao je.

Skabejeva je zatim pokušala izjednačiti ‘želju za smrću’ s profesionalizmom, no Hodarjonok je ostao staložen rekavši ‘da je to sastavni dio visoke borbene spremnosti neke vojske’.

– Glavna stvar u vojsci je uvijek održavati osjećaj vojno-političkog realizma. Ako odete dalje od toga prije ili kasnije će vas povijesna stvarnost pogoditi tako jako da ćete požaliti, rekao je.

Ovakav drugačiji pogled na situaciju u Ukrajini ostavio je dobar dio Rusije u nevjerici, ali i analitičare koji svakodnevno analiziraju dešavanja na ruskim propagandnim kanalima. Glavno pitanje koje svi postavljaju jest:

– Zašto ga nitko nije prekinuo?

Foto: Hina