Izlazne ankete: Janša u velikim problemima. Oporbana lista uvjerljivo vodi

Izlazne ankete: Janša u velikim problemima. Oporbana lista uvjerljivo vodi

U Sloveniji su se zatvorila birališta, a prema izlaznim anketama koje je Mediana napravila za RTV Slovenija uvjerljivo vodi stranka Pokret Sloboda Roberta Goloba, koja dobiva 35,8 posto glasova birača. Daleko iza nje je Janšin SDS, koji dobiva 22,5 posto glasova, potom MSi 6,8 posto, SD 6,6 posto i Ljevica 4,4 posto. Istraživanje je obuhvaćalo glasove do 18 sati.

U Sloveniji su u sedam sati otvorena birališta na kojima će Slovenci izabrati novi parlament, a time i novu koalicijsku vladu. Ranije provedene ankete pretpostavljale su da će vladu najvjerojatnije sastaviti dosadašnji premijer Janez Janša ili 55-godišnji menadžer Robert Golob. Do 16 sati glasalo je gotovo 50 posto birača s pravom glasa.

Tri sata do zatvaranja birališta glasalo je 49,3 posto od gotovo 1,7 milijuna upisanih birača, objavilo je državno izborno povjerenstvo. Izlaznost je mnogo veća nego na izborima 2018. godine, kad je do 16 sati glasalo 34,32 posto birača i kad je ukupna izlaznost na kraju bila manja od 53 posto.

Analitičari ocjenjuju da vrlo dobra izlaznost u odnosu na prošle izbore ide u prilog oporbenom lijevo-liberalnom boku koji vodi menadžer Robert Golob sa svojim Pokretom Sloboda.