Još jedna Slovenka želi u Bijelu kuću, ali ne kao prva dama

Još jedna Slovenka želi u Bijelu kuću, ali ne kao prva dama

Nakon Melanije, koja je kao supruga američkog predsjednica Donalda Trumpa, postala gospodarica Bijele kuće u ulozi Prve dame, sada još jedna Slovenka želi u to zdanje u Washingtonu, ali ne kao prva dama. Riječ je o Amy Klobuchar, senatorici iz Minnesote, čiji je djed porijeklom iz Slovenije (iz Bele krajine).

Amy je u nedjelju objavila svoju kandidaturu za Bijelu kuću na izborima sljedeće godine. Najprije bi trebala pobijediti na predizborima u Demokratskoj stranci, gdje već ima podosta kandidata, a ako bi u tome uspjela, onda bi se mogla suprostaviti Trumpu (i Melaniji) na predsjedničkim izborima.

Amy je odvjetnica, studirala je na sveučilištima Yale i Chicago, već je tri puta bila izabrana za senatoricu. Često ističe svoje porijeklo, unuka je rudara te kćerka nastavnice i novinara. Suradnici je opisuju kao zahtjevnu šeficu. Sa suprugom ima kćer. Bila je prva žena koja je izabrana za senatoricu u Minnesoti.

Veliki je radoholičar, mentor joj je bivši potpredsjednik SAD-a Walter Mondale, obzirna je prema svom osoblju s kojim surađuje dugi niz godina, a oni koji je podržavaju vjeruju da može doći u Bijelu kuću.

Foto: Facebook