MISTERIOZNA SMRT: Kako je poginuo ukrajinski pregovarač? Evo što kaže njegov šef

MISTERIOZNA SMRT: Kako je poginuo ukrajinski pregovarač? Evo što kaže njegov šef

– Neće biti pomaka u mirovnim pregovorima s Rusijom sve dok oni ne prestanu pucati na civile koji pokušavaju pobjeći kroz humanitarne koridore iz opkoljenih gradova – upozorio je glavni ukrajinski pregovarač u ekskluzivnom intervjuu za The Telegraph. Govoreći iz bunkera u dobro utvrđenom predsjedničkom uredu u Kijevu, Mihail Podoljak optužio je Rusiju za “manipuliranje” pregovorima i povlačenje svoje riječi.

– Ukrajini su potrebna jasna jamstva sigurnosti. Ali zasad vidimo da ruska strana ne ispunjava ni elementarne dogovore o humanitarnim koridorima za izlazak civila iz opkoljenih gradova. Civili se jednostavno uništavaju ruskim oružjem – rekao je. Ponovno je apelirao na NATO da uvede zonu zabrane letova iznad Ukrajine, a komentirao je i bojazan da bi to moglo uzrokovati eskalaciju koja bi mogla pokrenuti Treći svjetski rat.

– Vjerujete li doista da je Rusija spremna suočiti se s NATO-om? Pogledajte što im se događa u Ukrajini. NATO je višestruko jači od naših oružanih snaga. Pa ipak, Ukrajina se već drugi tjedan uspješno brani od jedne od najvećih svjetskih vojski. Mislite li doista da Rusija ima potencijala za Treći svjetski rat? Prestanite s ovom samohipnozom – izjavio jePodoljak, jedan od najbližih pomoćnika predsjednika Volodimira Zelenskog koji je od početka invazije na Ukrajinu vodio tri runde pregovora s Rusima, javlja Jutarnji list.

Za smrt ukrajinskog pregovarača Denisa Kirejeva, za kojega ruski izvještaji tvrde da je ubijen tijekom uhićenja zbog izdaje, kaže kako je to dezinformacija.

– Taj čovjek poginuo je dok je obavljao zadatak u interesu ukrajinske države – rekao je.

Iako je pesimističan kad su pregovori s Rusima u pitanju, Podoljak je i dalje pun nade i prkosa što se tiče ukrajinskih ratnih napora.

– Većina naših gradova koje je Rusija planirala zauzeti hrabro se bore. U gradovima koji su privremeno okupirani održavaju se masovni prosvjedi protiv okupatora. Ovo je pravo građansko herojstvo, nenaoružani ljudi s nacionalnom zastavom protiv naoružanih osvajača, traže da napuste našu zemlju. Ukrajina se neće odreći svoje slobode i neće odustati od svoje demokracije. Ako Rusija u Ukrajini slomi slobodu i demokraciju, budite uvjereni da će sloboda i demokracija biti slomljena u cijeloj istočnoj Europi. Svjesni smo svoje odgovornosti. I mi ćemo se boriti protiv okupacije. Samo želimo da se zapadne zemlje prestanu bojati boriti s nama. U najmanju ruku, pružite nam pomoć koju tražimo – zaključio je.

Na slici: Denis Kirejev