Kancelar Sebastian Kurz objavio “kartu islama”: U Austriji ima više od 600 džamija?

Kancelar Sebastian Kurz objavio “kartu  islama”: U Austriji ima više od 600 džamija?

Austrijska vlada je na internetu objavila “kartu islama”, što je uznemirilo muslimane koji upozoravaju da je riječ o “stigmatizaciji” zbog koje se “osjećaju nesigurni”.

Interaktivna karta “svjedoči o očitoj namjeri vlade da označi sve muslimane kao možebitnu opasnost”, reagiralo je Muslimansko vijeće u priopćenju koje prenosi France Presse.

Ranije tijekom dana konzervativna ministrica integracije Susanne Raab objavila je informaciju o otvaranju nove mrežne stranice pod nazivom “državna karta islama”, javlja Novi list.

Na njoj se mogu pronaći imena više od 600 džamija i organizacija, njihove adrese, imena čelnika i njihove eventualne veze s inozemstvom.Nije nam bila namjera potaknuti “opće nepovjerenje prema muslimanima”, rekla je Raab, nego razotkriti “ideologije” koje osporavaju “vrijednosti liberalne demokracije”.

Karta je plod suradnje Bečkog sveučilišta i Dokumentacijskog centra za nadzor političkog islama, tijela koje je lani osnovala koalicija konzervativaca i zelenih.

Potonji su se ipak ogradili od ove inicijative.

“Ovaj projekt koji muslimane poistovjećuje s islamistima suprotan je politici integracije”, rekla je glasnogovornica stranke Zelenih za integracije Faika El-Nagashi.

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz redovito kritizira “politički islam”. Nakon prvog džihadističkog napada na austrijskom tlu koji se dogodio u studenom, broj verbalnih i fizičkih napada na muslimane je porastao u toj zemlji srednje Europe, navodi organizacija koja bilježi takve napade.

U 2020. zabilježila ih je 1402, većinom na internetu, što je porast od 33 posto u godini dana i ta nova karta će samo “pothranjivati rasizam koji je neprestanom porastu prema muslimanima koji su izloženi velikom sigurnosnom riziku”, izrazilo je žaljenje Muslimansko vijeće.

Foto: Hina