Kasparov o Putinu i oligarsima. “Neka žive u policijskoj državi koju su stvorili. Neće im se svidjeti. Učiniti će sve da se vrate”

Kasparov o Putinu i oligarsima. “Neka žive u policijskoj državi koju su stvorili. Neće im se svidjeti. Učiniti će sve da se vrate”

‘Sankcionirajte, zamrznite i zaplijenite. Uklonite njihove obiteljske vize. Neće im se svidjeti’, rekao je Kasparov u dramatičnoj poruci Zapadu, prenosi RTL.

“Rat u Ukrajini je brz i smrtonosan. Ukrajini sada treba svako oružje. No, bitka za postizanje pravog mira vodi se u Rusiji, gdje će po prvi put Putinovi prijatelji i obični građani konačno morati birati između normalnog života i Putina”, poručio je Kasparov.

Rekao je kako propaganda i teror koje je uveo Putin djeluju te da su u posljednje 22 godine uništile opoziciju i civilno društvo te zemlje, i stvorile “generaciju koja ne poznaje koncept svijeta bez Putina”. Za njih, “on mora nastaviti. Putinizam se mora nastaviti.”

No, nastavlja, ako Rusi neće poduzeti ništa da zaustave demokraciju ili spase Ukrajinu, morati će djelovati da spase sami sebe.

“Sankcije su ružan alat, no nisu krvoproliće s kakvim se suočava Ukrajina”, rekao je Kasparov.

Putina je usporedio s šefom mafije čija glavna valuta nije novac, već lojalnost. On štiti i omogućuje bogaćenje onih koji mu vraćaju istom mjerom, zbog čega je važno potkopati mogućnost da i dalje štiti oligarhe.

“Putin i njegovi oligarsi žele vladati kao Staljin, ali živjeti kao Trump. Sankcionirajte, zamrznite i zaplijenite. Uklonite njihove obiteljske vize. Neka žive u policijskoj državi koju su stvorili. Neće im se svidjeti. Učiniti će sve da se vrate”, poručio je Kasparov Zapadu.

A osvrnuo se i na nagađanja kako bi Rusija i svijet mogli izgledati nakon Putina.

“Jadno je kukati o tome što dolazi nakon Putina. Neće biti savršeno, ali bit će prilika za pozitivne promjene, za šansu koja sada ne postoji. Sustav neće preživjeti. To je diktatura jednog čovjeka. Pad šefa bit će poput čupanja živčanog sustava”, kazao je.

“Rusi se moraju suočiti s istinom o tome što su učinili. Ono što smo MI učinili. Ono što je Putin učinio s našom potporom, s našom apatijom. I u SSSR-u smo bili neznalice, ali neuspjeh u edukaciji ljudi o sovjetskim zločinima doveo je izravno do Putina 8 godina kasnije. Ne opet”, poručio je Kasparov.

Foto: Hina