“Knjiga krvnika” o ratnim zločinima. Ukrajinski tužitelji tvrde da su zabilježili više od 12.000 ratnih zločina

“Knjiga krvnika” o ratnim zločinima. Ukrajinski tužitelji tvrde da su zabilježili više od 12.000 ratnih zločina

Ukrajina će pokrenuti “knjigu krvnika”, sustav prikupljanja dokaza o ratnim zločinima za koje Kijev tvrdi da su počinjeni tijekom ruske okupacije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski tužitelji tvrde da su zabilježili više od 12.000 ratnih zločina za koje je osumnjičeno više od 600 osoba otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, donosi HRT.

– Sljedećeg tjedna bit će pokrenuta posebna publikacija, ‘Knjiga krvnika’, sustav kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske, rekao je Zelenski u video poruci.

Napomenuo je da će to biti ključni element u njegovu zahtjevu da se pozove na odgovornost ruske vojnike koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubojstva, silovanja i pljačke.

– To su konkretne činjenice o konkretnim pojedincima krivim za konkretne okrutne zločine protiv Ukrajinaca, rekao je Zelenski navodeći kijevsko predgrađe Buču, gdje su, kako tvrde istražitelji, pronađeni dokazi o masovnim smaknućima.

Rusija tvrdi da je učinila sve kako bi izbjegla gađanje civila u “posebnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini. Ruski dužnosnici odbacili su snimke događaja u Buči kao “laž” ukrajinskih vlasti nakon što su ruske snage napustile taj grad krajem ožujka.

Na drugoj strani više od 1000 ukrajinskih vojnika koji su se predali u gradu Mariupolju prebačeni su u Rusiju radi istrage, izvijestila je agencija Tass navodeći izvor iz policije. Bude li potvrđena, vijest bi mogla narušiti već ionako teške mirovne pregovore između dviju strana. Kijev traži da mu se u sklopu razmjene zatvorenika preda svih 2000 branitelja iz Azovstalja, no zastupnici u ruskom parlamentu tražili su da se nekima od tih vojnika sudi.

– Više od tisuću osoba iz Azovstalja prebačeno je u Rusiju. Njima se bave tijela za provedbu zakona, rekao je izvor, kako je prenio Tass.

Izvor nije naveo pojedinosti o tome što bi moglo uslijediti, ali je rekao da će još ukrajinskih zarobljenika biti poslano u Rusiju.

Foto: Hina