Korona poharala biznis: Britanski gradovi propadaju zbog drastičnog zaključavanja

Korona poharala biznis: Britanski gradovi propadaju zbog drastičnog zaključavanja

Samo 17 posto zaposlenika u britanskim gradovima vratilo se na svoje radno mjesto do početka kolovoza naglašavajući izazov premijeru Borisu Johnsonu da pokrene zemlju nakon karantene, pokazuju podaci objavljeni u četvrtak.

Centar za gradove rekao je da podaci, temeljeni na signalima mobilnih telefona, ne pokazuju porast radnika koji odlaze u gradska središta u razdoblju između kraja lipnja i prvog tjedna kolovoza.

Johnson je prošli mjesec poticao ljude koji rade od kuće da se vrate na svoja radna mjesta kako bi se gospodarstvo oporavilo od 20-postotnog smanjenja u razdoblju od travnja do lipnja, što je bio najveći pad među gospodarstvima razvijenih zemalja.

“Cijena zatvaranja ureda postaje jasnija svakim danom”, ustvrdila je glavna direktorica Saveza britanskih industrija, skupine poslodavaca, Carolyn Fairbairn.

“Neka od naših najprometnijih gradskih središta postali su gradovi duhovi jer nema uobičajene gužve trgovačkog prometa. To je visoka cijena za lokalne tvrtke, radna mjesta i zajednice”, napisala je u članku za list The Daily Mail.

Odvojeni podaci koje je objavio britanski statistički ured pokazuju da je svaka četvrta tvrtka u sektoru smještaja i prehrambenih usluga te industrija zabave i rekreacije ocijenila svoj rizik od nesolventnosti umjerenim ili ozbiljnim.

Ured za nacionalnu statistiku objavio je da se broj ljudi u gradskim središtima, maloprodajnim i trgovačkim centrima povećao na približno 70 posto svoje razine od prošle godine.

Razina prometa automobilima 24. kolovoza bila je samo šest postotnih bodova niža nego početkom veljače, prije pandemije.

Foto: Hina