Lavrov poručio kako je Krim dio Rusije, a Zelenskog priznaju kao ukrajinskog lidera

Lavrov poručio kako je Krim dio Rusije, a Zelenskog priznaju kao ukrajinskog lidera

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva ostaje posvećena “demilitarizaciji Ukrajine” i da mora postojati lista specifičnog oružja koje nikada neće biti razmješteno na ukrajinskom teritoriju.

“Mora biti identificirana specifična vrsta oružja koje nikada neće biti razmješteno u Ukrajini i neće biti napravljeno”, rekao je Lavrov u intervjuu za Al Jazeeru, koji je objavljen i na internetskoj stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Lavrov je rekao da Rusija priznaje predsjednika Vladimira Zelenskog kao ukrajinskog lidera i pozdravlja kao “pozitivan korak” činjenicu da želi dobiti sigurnosne garancije, donosi N1.

“Krim je dio Rusije i o tome se ne može pregovarati”

“Naši pregovarači su spremni za drugu rundu pregovora o ovim garancijama s ukrajinskim predstavnicima”, izjavio je šef ruske diplomacije i dodao da je Krim dio Rusije te da se o tome ne može pregovarati.

Zelenski je jučer u intervjuu izjavio da Rusija treba zaustaviti bombardiranje Ukrajine prije održavanja razgovora. On je zatražio sigurnosne garancije od NATO saveza, a ne od Rusije.

Foto: Hina