Lavrov za BBC: Rusija nije potpuno čista i takva je kakva je, ali se ne sramimo pokazati tko smo

Lavrov za BBC: Rusija nije potpuno čista i takva je kakva je, ali se ne sramimo pokazati tko smo

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak u intervjuu za BBC da Rusija nije “potpuno čista” ali je “takva kakva je” i ne srami se.

Otkad je ruska vojska napala Ukrajinu prije gotovo četiri mjeseca, tisuća civila su ubijene, a čitavi gradovi pretvoreni u ruševine, dok su milijuni Ukrajinaca morali pobjeći iz svojih domova, prenosi N1. “Rusija nije potpuno čista. Rusija je takva kakva je. Ne sramimo se pokazati tko smo”, rekao je Lavrov BBC-ju.

Od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače, Lavrov je zapadnim medijima dao samo nekoliko intervjua.

Sedamdesetdvogodišnji Lavrov predstavlja Rusiju na međunarodnoj pozornici posljednjih 18 godina, no zapadne sankcije sada su nametnute njemu i njegovoj kćeri.

“Mi nismo napali Ukrajinu”, kazao je Lavrov u intervjuu. “Objavili smo specijalnu vojnu operaciju zato što nismo imali drugog načina da zapadu objasnimo da je uvlačenje Ukrajine u NATO zločinački čin.”

Ponovio je službeno stajalište Kremlja da su u Ukrajini nacisti. Ruski dužnosnici kažu da njihova vojska vrši “denacifikaciju” te države.

Glede odnosa s Velikom Britanijom, Lavrov je kazao: “Ne mislim da tu više uopće ima manevarskog prostora…jer i (premijer Boris) Johnson i (ministrica vanjskih poslova Liz) Truss otvoreno govore da treba pobijediti Rusiju, baciti ju na koljena. Hajde onda, učinite to!”

Novinar je upitao Lavrova o dvojici Britanaca koje su ruski separatisti nedavno osudili na smrt u okupiranoj istočnoj Ukrajini.

“Ne zanima me pogled zapada. Zanima me samo međunarodno pravo. Prema njemu, plaćenici nisu isto što i vojnici”, rekao je Lavrov novinaru koji mu je ukazao da je u očima zapada Rusija odgovorna za njihovu sudbinu.

Potom je optužio BBC za to što nije razotkrio istinu o tome što se događalo civilima u područjima koje drže separatisti u istočnoj Ukrajini, “a kijevske snage bombardiraju civile već osam godina”.

Foto: Hina