Maleni Ukrajinac poručio Putinu: “Zaustavi rat”. Jedna od izbjegličkih kolona duga je 15 kilometara

Maleni Ukrajinac poručio Putinu: “Zaustavi rat”. Jedna od izbjegličkih kolona duga je 15 kilometara

Reporterka N1 televizije Katarina Brečić nalazi se na slovačko-ukrajinskoj granici, Vyšne Nemecke.

“Zemlje su u ovom trenutku spremne iako je došao zaista velik broj izbjeglica. Brojka je veća od 600.000 i svaki granični prijelaz izgleda isto. Svakih nekoliko minuta jedna obitelj prijeđe”, rekla je Brečić.

U tom trenutku naš snimatelj uhvatio je trenutak prelaska jedne obitelji. Mladić je u rukama držao bebu, a žena drugo, također maleno djete. “Upravo ovako to tu izgleda, svake minute tako prolaze obitelji. Pomaže slovačka vojska i policija, tu su i civilna zaštita i Crveni križ”, kaže Brečić i dodaje:

“Upravo ovakve dirljive scene događaju se konstantno ne samo ovdje, svjedočili smo tome i u Poljskoj. I dalje se jako dugo putuje, između 10 i 35 sati, kako je izvjestila slovačka policija, a u zemlju je ušlo više od 53.000 ljudi. Kako sam rekla, humanitarna pomoć funkcionira, oni koji nemaju gdje otići, a takvi su u manjini, mogu otići u prihvatne cente. Tamo dobivaju sve informacije i nešto za pojesti i popiti. Većina ih je jako dobro organizirana i znaju kamo idu”.

Dodala je i kako nema naznaka da će se ova izbjeglička kriza uskoro smiriti:

“Zemlje se pripremaju i za dugoročnije planove s obzirom na to da postoje procjene da bi i do 5 milijuna ukrajinskih izbjeglica mgolo pobjeći zbog ovog ratnog suoba. Neke zemlje poput Poljske već rade planove kako upisati male Ukrajince u školu i kako zapposliti one koji su morali pobjeći. Situacija nije nimalo jednostavna, ali zemlje koji se priskočile u pomoć u ovom trenutku imaju sve potrebne kapacitete”.

“Zaustavi rat”

Katarina Brečić razgovarala je i s jednim 11-godišnjim Ukrajincem te njegovom majkom.

“Moj tata ne može prijeći granicu, jako se bojim”, rekao je mali Ukrajinac.

“On će spasiti naš Kijev. Borit će se. Ide prvo natrag u Lavov pa u Kijev”, dodala je majka.

Na pitanje ima li što za poručiti Vladimiru Putinu, dječak je rekao: “Zaustavi rat”.

Brečić je razgovarala i s jednim volonterom Crvenog križa:

“Preko vikenda više od 10.000 ljudi je čekalo na granici, svi pješice. Otprilike 15 kilometara bila je duga kolona automobila i preko granice su prelazili pješaci u koloni dugoj 5 kilometara. Sada je bolja situacija. Možda 1000 pješaka čeka na granici, ali automobilom treba više od 20 sati da bi stigli”, rekao je Erik Herzeg.

“Zaustavite rat bila je poruka ovog 11-godišnjaka, no to je poruka svih onih koji su ovog trenutka pobjegli”, zaključuje Brečić.

Foto: N1