Može li AKK, kopija Angele Merkel, zaustaviti nalet protumigrantskog AFD-a?

Može li AKK, kopija Angele Merkel, zaustaviti nalet protumigrantskog AFD-a?

Annegret Kramp-Karrenbauer nova je predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) i nasljednica dosadašnje predsjednice Angelu Merkel, odlučeno je na stranačkoj konvenciji CDU-a 29. studenoga u Bremenu. Karrenbauer je dobila 517 od 999 glasova, ili 51 posto i pobijedila svog konkurenta milijunaša i odvjetnika Friedricha Merza. Izbori u stranci održani su nakon katastrofalnog i za CDU neugodnog izbornog rezultata u njihovoj utvrdi Bavarskoj i nakon što je njena sestrinska partija, bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), doživjela fijasko na pokrajinski izborima postigavši najgori rezultat od 1950. godine.

Njemački birači su konačno odlučili reći ne kancelarki koja je uporno provodila politiku masovnog useljavanja migranata nakon čega su uslijedili brojni incidenti diljem Njemačke. Njezina politika zaslužna je za streloviti uspon desnog AfD-a koji je u svom programu imao istaknutu protuimigrantsku politiku. Pogođena tim porazom Merkel je najavila je da 2021. ide u političku mirovinu, te da do kraja ove godine odlazi s čelnog mjesta u svojoj demokršćanskoj stranci.

Hoće li njezina nasljednica uspjeti vratiti teško narušeni ugled CDU-a? Pedesetšestogodišnja Kramp-Karrenbauer ili kako ju u njemačkim medijima skraćeno nazivaju AKK, slovi kao politička nasljednica Angele Merkel, predana je katolkinja i slovi kao nasljednica i štićenica Angele Merkel. Stupivši na čelo CDU-a Karrenbauer je ujedno i izgledni kandidat Unije CDU/CSU na sljedećim parlamentarnim izborima 2021. Mnogi ju vide kao kopiju Angele Merkel koja će samo nastaviti kancelarkin stil i politiku, na zadovoljstvo pristaša AfD-a koji se već vide na čelu Njemačke. AKK se pokušala distancirati od svoje mentorice, najavivši da će se zauzimati za ženske kvote u upravnim odborima tvrtki i zauzeti čvršći stav prema Rusiji. Također, ističe kako će voditi konzervativniju politiku prema socijalnim pitanjima poput istospolnih brakova i preispitati situaciju u zemlji u području sigurnosti i migracija.

Američki Foreign Affairs u analizi stanja u Njemačkoj nakon odlaska Angele Merkel s čelne pozicije CDU-u prognozira da će koalicija CDU/CSU nastaviti voditi zemlju i u “post-Merkel eri”. Iako je značajno uzdrmana, koalicija i dalje dominira političkom sferom. Stanje je sada sljedeće: Socijaldemokratska partija prema posljednjim anketama ima 16-18 posto potpore, gotovo identično kao i AfD. Ipak koalicija CDU/CSU mogla bi ostati bez vlasti u slučaju ako se uspije formirati višestranačka koalicija koju čini mješavina Socijaldemokrata, Stranke Ljevice (Die Linke) i Zelenih.

No, ove stranke ukupno imaju tek 40 posto potpore, a velike frakcijske borbe unutar njih, posebice u pitanjima vanjske politike, ovu koaliciju čine manje izglednom. S druge strane, vjerojatnija je koalicija CDU/CSU-a i Slobodne demokratske stranke, a možda i Zelenih kao i nova velika koalicija sa SPD-om. U tom slučaju CDU/CSU bi i dalje ostala vodeća snaga u sljedećoj njemačkoj vladi, no cijena će biti visoka – demokršćanska koalicija bit će potpuno neprepoznatljiva.

BBC u svom komentaru ističe kako bi njemački konzervativni političari trebali naučiti lekciju koju su dobili njihovi kolege u ostalim zapadnim zemljama. “Odvraćanje simpatizera AfD-a nacionalističkom retorikom u svrhu dobivanja sljedećih izbora moglo bi imati strašnu cijenu”, piše BBC povlačeći usporedbu s događajima u Velikoj Britaniji 2010-ih kada je tadašnji premijer David Cameron predložio “konzervativni protuotrov” s ciljem umirenja protuglobalističkih glasača pozivajući na glasovanje o izlasku Britanije iz Europske unije.

Bude li nova njemačka kancelarka slijedila taj primjer, to će zasigurno voditi prema urušavanju cijelog europskog projekta, jer za razliku od “periferne” Velike Britanije, ona je centar Europske unije. Ukratko, AKK ima vrlo sužen manevarski prostor za povratak na ranije pozicije. Migrantska kriza pretežak je problem koji će teško riješiti oni koji su ga izazvali. Izvjesno je da će njemački birači za njegovo rješavanje tražiti nova lica. Jasna je to poruka svima onima u Hrvatskoj koji danas slijepo slijede direktive Bruxellesa i Berlina.