Nacionalisti odabrali: Novi škotski premijer bit će Humza Yousaf. Tko je on?

Nacionalisti odabrali: Novi škotski premijer bit će Humza Yousaf. Tko je on?

Škotski nacionalisti (SNP) izabrali su u ponedjeljak Humzu Yousafu za novog čelnika nakon žestoke utrke koja je otkrila podjele u stranci oko politike i zastale kampanje za neovisnost.

Tridesetsedmogodišnji praktični musliman naslijedit će Nicolu Sturgeon na vrhu Škotske nacionalne stranke (SNP) i nakon glasanja u parlamentu na čelu poluautonomne vlade.

Stranačku kampanju obilježili su osobni napadi troje kandidata. Jedinstvo SNP-a, koje je uvijek bilo najjače oružje stranke, narušilo je neslaganje oko toga kako provesti drugi referendum o neovisnosti Škotske i društvene reforme, uključujući prava transrodnih osoba, javlja N1.

Yousaf preuzima stranku s osnovnim ciljem – neovisnost Škotske.

No, dok neovisnost podupire četvero od desetero Škota, odlazak karizmatične Sturgeon mogao bi usporiti zanos koji je dosad stajao iza inicijative za prekidom veza s Ujedinjenim Kraljevstvom.

SNP nema jasne strategije kako osigurati da novi referendum prođe, što je bio jedan od razloga zašto je Sturgeon dala ostavku.

“Škotskoj je neovisnost potrebna više nego ikada prije”, rekao je Yousaf i obećao da će u to uvjeriti one koji se protive razlazu.

“Škotskom je narodu neovisnost potrebna odmah, više nego ikada prije i mi ćemo biti generacija koja će ostvariti neovisnost Škotske”, istaknuo je nakon objave rezultata stranačkih izbora.

Kada ovaj 37-godišnjak bude potvrđen za premijera Škotske, ući će u povijest kao prvi čelnik etničke manjine decentralizirane vlade i prvi musliman koji će voditi veliku britansku stranku.

Novi lider Škotske nacionalne stranke Humza Yousaf sa suprugom i kćeri

Njegov otac je podrijetlom iz Pakistana i emigrirao je u Škotsku sa svojom obitelji 1960-ih, dok mu je majka rođena u južnoazijskoj obitelji u Keniji, a g. Yousaf je često govorio o rasističkom zlostavljanju kojemu je bio izložen.

Bio je prisiljen pozvati policiju nakon što je navodno primio prijetnje na početku natjecanja za čenu poziciju stranke.

Gospodin Yousaf školovao se u privatnoj školi Hutchesons’ Grammar u Glasgowu, gdje je bio dvije godine iza vođe škotskih laburista Anasa Sarwara.

Nakon studija politike na Sveučilištu u Glasgowu, kratko je radio u pozivnom centru prije nego što je postao parlamentarni pomoćnik SNP-a MSP-a Bashira Ahmada i kasnije pomoćnik Alexa Salmonda.

G. Yousaf je 2011. izabran kao MSP liste za regiju Glasgow, a g. Salmond ga je unaprijedio u ministra za Europu i međunarodni razvoj samo godinu dana kasnije.

Postao je ministar prometa 2016. nakon pobjede u Glasgow Polloku, čime je postao prvi kandidat etničke manjine koji je osvojio mjesto u izbornoj jedinici u škotskom parlamentu.

Foto: Hina