Nadobudna analitičarka: Opasno je što Musk kupuje Twitter

Nadobudna analitičarka: Opasno je što Musk kupuje Twitter

Glavna urednica portala Netokracija.com u Newsnightu komentirala Muskovu kupnju Twittera za 44 milijarde dolara.

“Prije 10-ak dana je dao ponudu. Cijeli taj iznos neće biti u gotovini, nešto su zajmovi itd. Bio je sigurno potreban proces da se prikupi takav novac, a i da odbor Twittera prihvati tu ponudu”, rekla je Biberović.

“Muska ili vole ili mrze, ali ga nipošto ne ignoriraju”

Musk je rekao da Twitter želi učiniti privatnom komapnijom i osloboditi mrežu cenzure.

“Ne znamo što to znači jer ne znamo što znači sloboda govora kako ju vidi Elon Musk. Sve društvene mreže imaju s tim problema, gdje je granica slobode govora, gdje počinje govor mržnje. Uvijek se društvene mreže igraju s time i nisu sigurne gdje stati. Twitter nije isključen iz toga, dugo se smatralo da je ta mreža najliberalnija po tome što se može pisati bez nekih posljedica. Prekretnica je bila kada su Trumpa maknuli s te društvene mreže. Ne znamo što Musk misli o svemu tome, zato se ova odluka čini opasnom, koje shvaćanje on ima. Mreža ovisi o jednom čovjeku i njegovom shvaćanju slobode govora”, rekla je Biberović.

“Njegov utjecaj je jako velik, utječe na društvo oko nas, na ekonomiju. Twitter je posebno važna mreža kad su vanredne situacije. Kad je bio potres u Hrvatskoj, u vrijeme pandemije, sada kad je rat u Ukrajini, informacije su brzo kolale. Putem Twittera dobivamo i informacije i dezinformacije, teško je to moderirati. Nisam sigurna kako će Musk to voditi. Što se tiče njega na Twitteru, korisnici ga ili vole ili mrze, ali ga nipošto ne ignoriraju”, dodaje.

Šef Tesle za Twitter je izdvojio vrtoglavih 44 milijarde dolara. Može li se taj posao isplatiti?

“Nisam sigurna da je ovo poslovno isplativo. Dugo Twitter nije mijenjao ništa, poslovni model se nije mijenjao više od 10 godina. Ta mreža stagnira ili je u padu. Ali tu je i ne može se ignorirati. Neobično je da poslovni čovjek kupi ovakvu mrežu. Mislim da tu nema poslovnih razloga, mislim da su razlozi neke osobne prirode i zato se bojim što bi se moglo dogoditi s tom društvenom mrežom”, rekla je Biberović.

Foto: Hina