Nevjerojatno: Saudijska Arabija pojačano uvozi jeftino rusko lož ulje kako bi Europi mogla prodavati svoju skupu naftu

Nevjerojatno: Saudijska Arabija pojačano uvozi jeftino rusko lož ulje kako bi Europi mogla prodavati svoju skupu naftu

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, više je nego udvostručila količinu ruskog loživog ulja koje je uvezla u drugom tromjesečju za napajanje elektrana kako bi zadovoljila ljetnu potražnju za hlađenjem i oslobodila vlastitu sirovu naftu kraljevstva za izvoz, pokazuju podaci i kažu trgovci.

Rusija je prodavala gorivo po sniženim cijenama nakon što je zbog međunarodnih sankcija zbog invazije na Ukrajinu imala manje kupaca. Moskva rat u Ukrajini naziva “specijalnom vojnom operacijom”.
Povećana prodaja loživog ulja, koje se koristi u proizvodnji električne energije, Saudijskoj Arabiji pokazuje izazov s kojim se američki predsjednik Joe Biden suočava dok njegova administracija nastoji izolirati Rusiju i smanjiti njezine prihode od izvoza energije, javlja Reuters.

Dok su mnoge zemlje zabranile ili obeshrabrile kupnju iz Rusije, Kina, Indija i nekoliko afričkih i bliskoistočnih zemalja povećale su uvoz.

Biden je u petak bio u posjetu Saudijskoj Arabiji i očekivalo se da će tražiti povećanje opskrbe kraljevstva naftom na globalnim tržištima kako bi pomogao u snižavanju cijena nafte koje su pogoršale inflaciju diljem svijeta.

Malo je slobodnih kapaciteta za Saudijce i druge da povećaju proizvodnju u kratkom roku. Saudijska Arabija je također zadržala svoju suradnju s Rusijom u savezu globalnih proizvođača poznatom kao OPEC.

Podaci koje je Reuters dobio putem praćenja brodova Refinitiv Eikon pokazuju da je Saudijska Arabija uvezla 647.000 tona (48.000 barela dnevno) loživog ulja iz Rusije preko ruskih i estonskih luka u razdoblju od travnja do lipnja ove godine. To je porast u odnosu na 320.000 tona u istom razdoblju prije godinu dana.

Za cijelu 2021. godinu Saudijska Arabija je uvezla 1,05 milijuna tona ruskog loživog ulja.

Ministarstva energetike Saudijske Arabije i Rusije odbila su komentirati povećani uvoz.

Tvrtka za energetsku analitiku Vortexa otkrila je da su rastući tokovi loživog ulja ruskog podrijetla kroz Egipat i Estoniju potaknuli uvoz, priopćila je Vortexa.

Utvrđeno je da je saudijski uvoz goriva iz Egipta skočio na rekordnih 110.000 bpd u lipnju dok je egipatski uvoz ruskog loživog ulja skočio na rekordnih 70.000 bpd u istom mjesecu.

“Sezonska potražnja za sirovinama za proizvodnju električne energije pogurala je uvoz loživog ulja u Saudijsku Arabiju na 320.000 barela dnevno u lipnju, najviše od studenog 2020.”, priopćila je tvrtka.

Saudijska Arabija već nekoliko godina uvozi rusko loživo ulje, što može smanjiti njezinu potrebu za rafiniranjem sirove nafte za proizvode i smanjiti količinu nafte koju treba sagorjeti za energiju, ostavljajući joj više nerafinirane sirove nafte za prodaju na međunarodnim tržištima po višim cijenama.

Kraljevstvo se okreće nafti kako bi podmirilo potrebe za električnom energijom, koje obično dostignu vrhunac kako potražnja za hlađenjem raste s ljetnim temperaturama. Neki saudijski gradovi daleko su od polja prirodnog plina koja bi mogla osigurati čišće gorivo za proizvodnju električne energije.

Foto: Biden je jučer posjetio Saudijsku Arabiju

Foto: Hina