Njemačke sankcije Rusiji više pogodile – Njemačku: Evo koliko je pao izvoz

Njemačke sankcije Rusiji više pogodile – Njemačku: Evo koliko je pao izvoz

Njemački izvoz snažno je pao u ožujku, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda, odražavajući utjecaj sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Njemački izvoz pao je u ožujku 3,3 posto u odnosu na veljaču kada je bio porastao 6,2 posto.

Uvoz je uvećan 3,4 posto, nakon 4,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, javlja N1.

Time se višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom sunovratio s 11,1 milijardi eura u veljači na samo 3,2 milijarde eura u ožujku, prema sezonski prilagođenim podacima Destatisa.

Izvoz u Rusiju pao je za 62,3 posto u odnosu na veljaču zbog sankcija uvedenih Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, dodatnih mjera ograničavanja izvoza i nesankcioniranog ponašanja sudionika na tržištu, navodi njemački statistički ured.

Uvoz iz Rusije smanjen je samo 2,4 posto.

Na godišnjoj razini njemački izvoz porastao je u ožujku 8,1 posto, gotovo dvostruko slabije nego u veljači. Uvoz je uvećan za 20,1 posto, nakon 25-postotnog skoka u veljači.

Gospodarske posljedice rata u Ukrajini i sankcija mogle bi ove godine zakočiti njemački izvozni zamašnjak, napominje agencija dpa.

Osim izravnih gubitaka u poslovanju s Rusijom i Ukrajinom, ekonomisti smatraju da će gospodarstvo zakočiti i uska grla u opskrbi, nestašica poluproizvoda i lockdown u Kini.

Foto: Hina