Njemački “zeleni” ministar gospodarstva ostao šokiran: Amerika nam prodaje plin po astronomskim cijenama

Njemački “zeleni” ministar gospodarstva ostao šokiran: Amerika nam prodaje plin po astronomskim cijenama

Njemački ministar gospodarstva požalio se danas na “astronomske” cijene koje traže “prijateljske” zemlje Njemačke, ponajprije Sjedinjene Države, za opskrbu plinom, umjesto ruske isporuke.

“Neke zemlje, čak prijateljske, traže astronomske cijene”, rekao je Robert Habeck u razgovoru za pokrajinski dnevnik “Neue Osnabruecker Zeitung” u srijedu.

“To je problem”, rekao je ministar, pozivajući Europsku komisiju da “razgovara” s tim zemljama.

Njemačka ostala bez ruskog plina, uvoze LNG

Rusija je nakon invazije na Ukrajinu prvo znatno smanjila isporuku plina Njemačkoj a početkom rujna ju je i prekinula. Njemačka je prije sukoba 55 posto plina uvozila iz Rusije. 

Kako bi zajamčio svoju energetsku sigurnost i spasio industriju koja je veliki potrošač plina, Berlin je morao diversificirati izvore opskrbe i znatno je povećao nabavu ukapljenog plina (LNG) čiji je uvoz znatno jeftiniji.

Zemlja – kao i čitav kontinent – okrenula se SAD-u, a europski uvoz LNG-a skočio je između 2021. i 2022. s 28 na 45 posto.

Trebamo solidarnost kao za naftu”

Habeck je posebno ciljao na američke dobavljače.

“SAD se okrenuo prema nama kada je cijena nafte eksplodirala (…) Mislim da bi takva solidarnost bila korisna i radi amortizacije cijene plina”, rekao je ministar.

Berlin ujedno poziva Europsku uniju da koordinira kupnju plina kako bi snizila cijenu.

Foto: Hina