Njemačko Ministarstvo zdravstva izbrisalo objavu o nuspojavama nakon cijepljenja: Što je krenulo “po zlu”?

Njemačko Ministarstvo zdravstva izbrisalo objavu o nuspojavama nakon cijepljenja: Što je krenulo “po zlu”?

Njemačko Ministarstvo zdravstva objavilo je pa izbrisalo objavu na Twitteru u kojoj su pisali o broju nuspojava nakon cijepljenja, a o kojoj su korisnici te društvene mreže dosta raspravljali.

Prema pisanju njemačkih medija, u objavi je pisalo kako jedna od 5.000 osoba ima ozbiljnu nuspojavu nakon cijepljenja protiv COVID-19.

Tweet je podijeljen i komentiran desetke tisuća puta, a protivnici i zagovornici cijepljenja vodili su žestoke rasprave. Berliner Zeitung je izvijestio kako su brojevi spomenuti u Twitter objavi pogrešni. Ministarstvo je najprije odlučilo ispraviti grešku, a u četvrtak su u potpunosti izbrisali objavu te objavili novu.

“U tweetu od 20. srpnja bilo je netočnih formulacija u vezi s prijavom sumnjivih slučajeva Institutu Paul Ehrlich”, napisali su.

O slučaju je izvijestio i ZDF s naslovom: Pogreška u Ministarstvu zdravstva: Nuspojava cijepljenja: Kako je jedan tweet pošao po zlu.

U članku se, među ostalim, kritiziralo da je Ministarstvo pod vodstvom Karla Lauterbacha očigledno podcijenilo ono što sadrži rasprava o nuspojavama cijepljenja, posebno u digitalnom prostoru. Ministarstvo zdravstva ovim skraćenim tweetom nije opravdalo opterećenu temu nuspojava cijepljenja, piše ZDF.

Karl Lauterbach još nije komentirao novopokrenutu raspravu o nuspojavama cijepljenja protiv korone i njihovoj učestalosti. U četvrtak je na Twitteru objavio: Podaci u SAD-u, gdje se četvrto cijepljenje preporučuje starijima od 50 godina, jasno pokazuju da gotovo da nema smrtnih slučajeva od COVID-a nakon četvrtog cijepljenja. Razlika u odnosu na 3. cijepljenje je velika. Za starije osobe s čimbenicima rizika vrijedi stoga da nitko ne bi trebao čekati bolje cijepljenje, prenosi Fenix Magazin.

Foto: Hina