Ogorec: Konačni cilj Rusa mogla bi biti Odesa i odvajanje Ukrajine od Crnog Mora

Ogorec: Konačni cilj Rusa mogla bi biti  Odesa i odvajanje Ukrajine od Crnog Mora

Ruske snage raznijele su most koji povezuje Sjeverodoneck s drugim gradom preko rijeke, presjekavši mogući evakuacijski put za civile i povlačenje ukrajinskih snaga na zapad, rekli su u nedjelju lokalni dužnosnici. Očekuje se da će ruske snage danas krenuti u završnu ofenzivu za osvajanje toga grada, donosi HRT.

– Za sada je očigledno da je Sjeverodoneck izgubljen za Ukrajince, doživjet će sudbinu Mariupolja. Tvornica Azot vjerojatno će imati istu sudbinu kakvu je imao Azovstalj u Mariupolju. To je pitanje dana ili možda tjedna, ističe u gostovanju u Studiju 4 Marinko Ogorec, vanjskopolitički analitičar s Veleučilišta Velika Gorica.

A što to znači za daljnje napredovanje ruskih snaga, u kojim bi se smjerovima nakon toga mogli kretati?

– Ruske snage sada polako, ali uporno napreduju. Intenzitet borbenih djelovanja je i dalje visok i žestok. Koriste nadmoć u topništvu i u zračnim snagama, za očekivati je da bi to nastavili dok ne bi ovladali cijelim prostorom Donecka i Luhanska. Teško je procijeniti koji bi mogao biti konačni cilj, moje je mišljenje da bi to mogla biti Odesa, dodaje ističući da bi se u toj situaciji Ukrajina našla u jednoj u jednoj lošoj i ružnoj situaciji. 

Pitanje je i je li ratovanje došlo do neke točke nakon kojeg bi se nazirali ciljevi, pozicije i rasplet rata u Ukrajini.

– Još uvijek ne. Borbena djelovanja odvijaju se velikim intenzitetom. Hoće li se zaustaviti na Donbasu ili će nastaviti s potpunim odvajanjem Ukrajine od Crnog mora, teško je reći, dodaje Ogorec ističući da su Rusi u logistici u prednosti na Ukrajinu. 

– Rusi imaju dalekometne projektile, mogu djelovati na cijelom teritoriju Ukrajine, a imaju i zračnu prednost što je jako bitno u napadačkom djelovanju.

Dodaje da ovo nije samo ukrajinski rat, već kompletno redefiniranje međunarodne zajednice dodajući da neće biti povratka na staro te da ćemo se morati snalaziti u novim okolnostima. 

– Ne možemo znati koliko žrtava imaju Rusi, a koliko Ukrajinci. Svi uvijek ističu gubitke protivnika. Ne možemo u potpunosti vjerovati podacima niti jedna niti druge strane. 

Analitičar Ogorec kaže da niti nakon tri mjeseca rata nije razvidno što zapravo Vladimir Putin doista želi. 

– U početku smo mislili da do rata neće doći, ali do njega je došlo. Tijek rata u početku je bio s dosta ozbiljnim ruskim pogreškama. Rusi su konsolidirali i izvode vojna djelovanja na jugu i istoku. Zahvaljujući topništvu mogu to napraviti, time nanose velike gubitke ukrajinskoj strani. 

Američki predsjednik Joe Biden ukorio je, ako se tako može reći, Zelenskog I rekao da “nije htio čuti” američka upozorenja uoči invazije Rusije na njegovu zemlju.

– U pitanju je ozbiljan prijekor, ali pitanje je što je tom porukom reći. 

Ogorec dodaje da postoje razmimoilaženja u Europskoj uniji, a zato što su neke zemlje ovisne o Rusiji.

– Vidimo da je jedna opcija da Ukrajina mora pobijediti, a druga da ne treba izgubiti. Ne izgubiti rat može biti i neriješena situacija, a onda Ukrajina mora pristati na neke kompromise.

Foto: Hina