Orban ide u Moskvu odati počast Gorbačovu: Hoće li se sastati s Putinom?

Orban ide u Moskvu odati počast Gorbačovu: Hoće li se sastati s Putinom?

Mađarski premijer Viktor Orban putuje u subotu u Moskvu kako bi prisustvovao pogrebu posljednjeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, rekao je državni tajnik za međunarodnu komunikaciju.

On će “odati počast preminulom Mihailu Gorbačovu” zajedno s mađarskom delegacijom, objavio je Zoltan Kovacs na Twitteru.

Kremlj je objavio da nije predviđen sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina s Orbanom, javlja N1.

“Po našim informacijama, on će doći samo odati počast Gorbačovu. Nije bilo zahtjeva za razgovorima”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela agencija Ria-Novosti.

Gorbačov je umro u utorak u 92. godini i bit će pokopan u subotu bez državnih počasti i bez prisutnosti ruskog predsjednika te zapadnih lidera.

Putin, dugogodišnji časnik KGB-a koji je raspad Sovjetskog Saveza nazvao “geopolitičkom katastrofom”, uskratio je Gorbačovu državne počasti i rekao da je previše zauzet da bi prisustvovao pogrebu.

Mnogi zapadni šefovi država i vlada u normalnim okolnostima bi bili prisutni, ali sada se drže podalje zbog ponora u odnosima između istoka i zapada nakon Putinove invazije na Ukrajinu u veljači.

Foto: Hina