Ova procijepljena država je na velikim mukama: Korona divlja, a “nemaju više koga cijepiti”

Ova procijepljena država je na velikim mukama: Korona divlja, a “nemaju više koga cijepiti”

Portugal, iako jedna od najprocjepljenijih zemalja svijeta, razmatra nova ograničenja kako bi se suprotstavio širenju epidemije covida-19 i rekordnom broju novooboljelih i hospitalizacija u srijedu od početka školske godine.

“Treba odrediti koje su mjere potrebne da ne dopustimo skok broja oboljelih”, rekla je glasnogovornica vlade Mariana Vieira da Silva, lokalnim medijima u Lisabonu.

“Ne predviđamo drastične mjere poput onih ranije poduzetih jer je sada stanovništvo zaštićenijem posebice zahvaljujući visokoj stopi cijepljenih”, precizirala je, javlja Jutarnji list.

Predsjednik Republike, Marcelo Rebelo de Sousa, ocijenio je u utorak navečer da je vani neizbježno obvezno nošenje maski.

Ta mjera uvedena u listopadu 2020. ukinuta je 13. rujna. Nošenje maski je ipak preporučeno na skupovima i kada nije moguće održati razmak.

Novi rekord novozaraženih

Portugal je u srijedu imao novi rekord sa 2527 novozaraženih u 24 sata i prešao je prag od 500 hospitalizacija, rekordnih od početka rujna, po posljednjim podacima zdravstvenih vlasti.

Socijalistički premijer Antonio Costa je nagovijestio u utorak da bi zemlja mogla ponovno uvesti neke mjere, posebice uoči blagdana krajem godine.

“Odmah treba reagirati (…) Što kasnije se pokrenemo bit će više rizika”, upozorio je, ali i isključio mogućnost uvođenja izvanrednog stanja koje je bilo na snazi šest mjeseci između studenoga i travnja.

Vlasti i dalje pozivaju starije od 65 godina na cijepljenje trećom dozom. Nešto više od 86 posto stanovnika je u potpunosti cijepljeno pa su iz te zemlje stizale slavodobitne vijesti da više ‘nemaju koga cijepiti’.

Sa 10 milijuna stanovnika, Portugal je imao više od 1,1 milijun slučajeva i 18.283 umrlih od početka pandemije.

Foto: Hina