Paralelni svemir Putina i negovih suradnika. Brutalni su a “žive u svijetu Alice u zemlji čudesa”

Paralelni svemir Putina i negovih suradnika. Brutalni su a “žive u svijetu Alice u zemlji čudesa”

‘Ako Rusi stvarno vjeruju u ono što govori Peskov, onda imamo problem da uopće napredujemo u mirovnim pregovorima’

Rusija živi u “paralelnom svemiru” i prodaje cijeli „katalog laži“, slažu se kritičari nakon intervjua koji je glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, dao za Sky News, prenosi RTL.

Peskov je, u svom prvom emitiranom intervjuu britanskim medijima od početka invazije, priznao da su ruske trupe pretrpjele značajne gubitke, ali je zanijekao da su počinile ratne zločine u Buči.

Smatra da je cijela situacija u Buči, gdje se na fotografijama koje su šokirale svijet vidi mnogo ubijenih ukrajinskih civila, bila „dobro inscenirana insinuacija, ništa drugo”.

“Živimo u danima obmana i laži”, rekao je Peskov komentirajući fotografije i satelitske snimke mrtvih civila na ulicama ukrajinskih gradova.

Christopher Steele, bivši šef odjela za Rusiju u obavještajnoj agenciji MI6, optužio je ruske čelnike da “žive u svijetu Alice u zemlji čudesa”.

“Ono što me stvarno brine je da oni žive u praktički paralelnom svemiru”, rekao je Steele za Sky News.

Kazao je da je pitanje vjeruju li Peskov i njegovi kolege “zapravo u ono što govore ili su samo cinični”.

“Jer ako vjeruju u to, mislim da imamo pravi problem da uopće napredujemo s bilo kakvim pregovorima”, rekao je.

Sergii Nykyforov, savjetnik ukrajinskog predsjednika za medije, rekao je da iz Rusije godinama stižu laži, koje su kao takve i dokazane, primjerice kad je riječ o trovanju Navaljnog ili obavještajca u Salisburyju.

“Dakle, ima li razloga vjerovati gospodinu Peskovu sada? Sumnjam.”

Peskov je ustvrdio da je ukrajinska vojska također počinila ratne zločine, a to će, najavljuje Nykyforov biti istraženo.

Keir Giles, viši savjetnik u think tanku Chatham House, kaže kako je došlo do velike promjene na ruskoj strani kad govore u ratu u Ukrajini. 

“U jednom trenutku je Peskov priznao da Rusija ima značajne žrtave i to je nešto što nismo čuli od Rusije ni u porukama prema van ni u obraćanju vlastitim građanima”, rekao je Giles.

Postojala je, kaže, još jedna točka u kojoj je prvi put u intervjuu Peskov pomalo ostao bez teksta kad mu je novinar govorio o mogućnosti da se predsjedniku Putinu sudi za ratne zločine.

“Ono na što obje te stvari ukazuju je da postoji mogućnost da se u nekim trenucima probije ova ljuska automatske rutine, konstantnih poricanja, i da se zapravo postave prava pitanja ako imate osobu poput Peskova u ovoj situaciji”, rekao je Giles za Sky News. 

Foto: Hina