Pivovara prešla na proizvodnju Molotovljevih koktela, kojima se jedna nacija prije osam desetljeća već branila od invazije Rusa

Pivovara prešla na proizvodnju Molotovljevih koktela, kojima se jedna nacija prije osam desetljeća već branila od invazije Rusa

Zaposlenici pivovare Pravda u najvećem gradu zapadne Ukrajine Lavovu zbog ruske su invazije umjesto piva počeli proizvoditi molotovljeve koktele.

Grad Lavov koji se nalazi blizu granice s Poljskom, bastion je ukrajinskoga identiteta, a trenutačno njegovi stanovnici strahuju od dolaska ruskih tenkova, prenosi Novi list.

“Molotovljev koktel je gotov kad se krpa dobro namoči”, kazao je smiješeći se jedan od zaposlenika pivovare.

Ugurao je komad platna u pivsku bocu napunjenu mješavinom benzina i motornog ulja. Isto su radila i dvojica dobro raspoloženih barmena pokraj njega.

Nekoliko desetaka uredno poslaganih molotovljevih koktela, tako da po njima ne pada snijeg, već je spremno za upotrebu.

Iako se ovi kokteli mogu činiti uzaludnima u borbi protiv tenkova i raketa, vlasnik pivovare Jurij Zastavnij sasvim je ozbiljno shvatio zadatak.

“Ovo radimo jer netko mora. Imamo iskustva jer smo već proživjeli uličnu revoluciju 2014. godine”, rekao je Zastavnij, misleći pritom na kijevski ustanak zahvaljujući kojemu je prognan režim koji podupire Kremlj.

“I tada smo morali proizvoditi i koristiti molotovljeve koktele”, rekao je Zastavnij.

Kazao je da je ideja potekla od njegovih zaposlenika koji su sudjelovali u revoluciji 2014. Nije prvi put da Pravda prerasta u neku vrstu institucije u Lavovu.

Jedno od najpoznatijih piva koje proizvode nosi uvredljivo ime “Putin huilo” (Putin k….glavi) i u svijetu je postalo poznato 2014. godine.

Pivovara je u subotu počela proizvoditi koktele za Snage teritorijalne obrane Ukrajine, organizaciju rezervista koji su prihvatili poziv predsjednika Volodimira Zelenskija na borbu.

Na kontrolnim točkama u okolici grada sa 720 tisuća stanovnika, policija i vojska, koje provode kontrolu svakog vozila, već su opremljeni koktelima. Vlasnik Pravde Zastavnij prisegnuo je da će učiniti “sve što može kako bi Ukrajina pobijedila u ratu”.

Povijest se u ovoj slučaju ponavlja, jer Molotovljevim koktelima jedna nacija se u već branila od agresija Rusa, odnosno Sovjeta. Molotovljev koktel nastao je tijekom Španjoskog građanskog rata. Ipak, današnje ime dobiva u Finskoj tijekom Zimskog rata (1939.-1940.), koji se vodio između Finaca i Sovjeta. Naziv dolazi od tadašnjeg sovjetskog ministra vanjskih poslova Vjačeslava Molotova koji je izjavio da Sovjeti na Finsku ne bacaju bombe, već humanitarnu pomoć. Finci su stoga izmislili “koktel” uz Molotovljevu hranu.

Foto: Wikipedia