Počelo je i u Kanadi: Ruše se kipovi britanskih kraljica

Počelo je i u Kanadi: Ruše se kipovi britanskih kraljica

Prosvjednici u kanadskom Winnipegu srušili su kipove kraljice Victorije i kraljice Elizabete II, dok u zemlji raste bijes zbog otkrića ostataka stotine djece u neoznačenim grobovima u nekadašnjim domorodačkim školama.

Mnoštvo je uzvikivalo “nema ponosa u genocidu” prije nego što su srušili kipove monarha.

Incident se dogodio na Dan Kanade u četvrtak, koji se tradicionalno slavi diljem zemlje, javlja N1.

No mnogi gradovi odustali su od proslava ove godine. Skandal s domorodačkom djecom natjerao je Kanađane da se suoče sa svojom kolonijalnom prošlošću.

Gotovo tisuću neoznačenih grobova pronađeno je u bivšim rezidencijalnim školama u Britanskoj Kolumbiji i Saskatchewanu, kojima je većinom upravljala Katolička crkva, a financirala ih vlada.

Oko 165 godina škole su nasilno odvajale domorodačku djecu od njihovih obitelji. Djeca su bila izložena pothranjenosti, fizičkom i seksualnom zlostavljanju, što je Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala “kulturnim genocidom”.

U gradu Winnipegu, u pokrajini Manitobi, mnoštvo je navijalo dok se rušio kip kraljice Viktorije. Prosvjednici, mnogi u narančastoj odjeći, plesali su oko srušenog kipa umrljanog crvenom bojom. Srušen je i obližnji kip kraljice Elizabete.

Prosvjedi u znak podrške domorodačkoj djeci održali su se u četvrtak i u Torontu, kanadskom financijskom središtu, dok je marš #CancelCanadaDay u glavnom gradu Ottawi privukao tisuće ljudi u znak podrške žrtvama i preživjelima iz rezidencijalnog školskog sustava.

Održani su brojni skupovi i bdjenja diljem zemlje. Narančasta je postala simbol pokreta, a mnogi su nosili odjeću u toj boji.

U svojoj poruci povodom Dana Kanade, kanadski premijer Justin Trudeau je rekao kako su ih otkrića posmrtnih ostataka djece “s pravom pritisnula na razmišljanje o povijesnim neuspjesima naše zemlje”.

Domorodačka zajednica i mnogi drugi u Kanadi još uvijek se suočavaju s nepravdama, dodao je Trudeau.

Na slici: Kanadski premijer Justin Trudeau