Podijeljeni Rusi. Putin se zbog ovoga treba dobro zamisliti i duboko zabrinuti

Podijeljeni Rusi. Putin se zbog ovoga treba dobro zamisliti i duboko zabrinuti

Reporterka N1 Aleksandra Godfroa nalazi se Moskvi. Prema njenim riječima, neki od građana u Moskvi podržavaju vojnu invaziju na Ukrajinu, pravdajući to stradanjem ruskog naroda u Donbasu, odnosno u samoproglašenim republikama DNR i LNR. Drugi građani su krajnje oprezni i kažu da će povijest pokazati je li ovo bio dobar ili loš potez. Ali ima i onih građana koji najoštrije osuđuju to što je Rusija napala Ukrajinu i kažu da se zbog toga stide.

“Ja se bojim. Našoj generaciji oduzimaju budućnost. Ja sam protiv rata. Želimo živjeti u otvorenom svijetu, putovati, kupovati nekretnine i rađati djecu. Ja se sramim ovoga što radi moja država. Ja nisam birala Putina. Išla sam na mitinge, nisam bila za ovu vlast. Sramim se i boli me što moji prijatelji sjede po podrumima u Ukrajini i boje se svakog novog dana. Ne razumijem kako nam se u jednom danu tako promijenio život. Strašno je. Cijeli svijet nas optužuje što nismo izašli prosvjedovati, ali ovdje je strašno. Ja sam išla na prosvjede, ali se čak bojim to rećič, jer ne znam kakve će biti posljedice. Nas tuku. Policajci se deru na nas da začepimo svoje gubice. Ja sam protiv rata, želim da se završi i ne znam može li se sve vratiti na normalno. Ne razumijem kako netko može podržavati rat”, rekla je jedna žena.

Podsjetimo, šesti je dan rata u Ukrajini, održana je prva od tri runde pregovora predstavnika Ukrajine i Rusije. Delegacije su vraćene iz Bjelorusije na konzultacije. Na terenu traju borbe, veliki broj građana Ukrajine i dalje stiže na granice susjednih zemalja.

Kako javlja reporterka N1, na državnim kanalima u Rusiji je slika paralelne realnosti. Ne postoje informacije o tome da su građani u Kijevu pod stalnom opasnošću od zračnih napada, da se kriju po podrumima, da ima civilnih žrtava i da se narod u Ukrajini prijavljuje u Teritorijalnu obranu.

Narod koji se prijavljuje u Teritorijalnu obranu se naziva fašistima i nacistima, koji su tu da bi zapravo ugrozili život običnim građanima Kijeva.

U ruskim medijima se čitava ova operacija naziva “operacijom oslobađanja”. Na primjer, u nekim medijima je rečeno da će Mariupolj danas biti “oslobođen od ukrajinskih okupatora”.

Ono što se također moglo čuti u ruskim državnim medijima je da Rusija oslobađa Europu od fašizma, a da Europa to ne vidi i da zato Europa voli fašizam i nacizam.

Prema ruskim tvrdnjama, preko 62 posto stanovništva podržava rusku operaciju u Ukrajini, a pojedini nezavisni mediji su dobili upozorenje da to ne smiju nazivati “napadom, invazijom ili ratom”.

“Dakle, ovdje se to isključivo zove vojna operacija, a ono što se vidi su prilozi o izbjeglicama koje su došle iz Donbasa”, kaže reporterka N1.

Juče je Putin potpisao dokument koji treba predstavljati mjeru kontrasankcija, a u samoj suštini, pokušaj zaštite ruske ekonomije. Prema tom dokumentu, svi izvoznici moraju 80 posto od svojih deviznih prihoda, prodati devize, kako bi što više deviza ostalo u zemlji. To se odražava i na tečaj rublje, koji je postao vrlo fleksibilan i postoje razlike od menjačnice do menjačnice.

Na taj način se potiče da građani prodaju eure i da se akumuliraju devize u Rusiji, kako bi se sačuvala ekonomija ove zemlje.

Foto: Hina