Poljski šef države poslušao suprugu: U predsjedničke vile smjestio ukrajinske izbjeglice

Poljski šef države poslušao suprugu: U predsjedničke vile smjestio ukrajinske izbjeglice

Prema najnovijim podacima pograničnih službi Poljske, u toj zemlji je od početka rata u Ukrajini pred invazijom što ju je 24. veljače naredio Vladimir Putin, utočište pronašlo 922.400 ljudi. 

Najnovije procjene UN-ovih tijela su da bi iz Ukrajine moglo izbjeći i preko 10 milijuna ljudi, a kako se kolone Ukrajinaca nastavljaju kretati preko granice u bijegu pred razaranjima i smrti, izvjesno je da je broj izbjeglica u Poljskoj i veći od najnovijeg službenog.

Najnovija vijest, koju donosi Der Spiegelov portal, jest da je čak i predsjednik Poljske Andrzej Duda izbjeglim Ukrajincima na raspolaganje dao nekoliko soba u dvijema službenim predsjedničkim vilama, javlja RTL.  

Dudu je AP snimio na graničnom prijelazu Korczowa, među izbjeglicama, još prekjučer. Poljske agencije su ga na drugom prijelazu snimile jučer. Sada se doznaje da je predsjednik u službene vile primio nekoliko obitelji još i ranije, “prije više dana”, priopćio je predsjednikov šef ureda Adam Kwiatkowski.

Agata Kornhauser-Duda s izbjeglicama

Izvještaji navode da je zapravo predsjednikova supruga Agata Kornhauser-Duda bila ta koja je predsjedniku rekla što mu je činiti. A ovaj je to poslušao. Iz njegovog je ureda jučer objavljen niz fotografija njegove supruge na susretu s izbjeglim Ukrajincima.

Predsjednik je, pak, snažno na strani Ukrajine i predsjednika Volodimira Zelenskog. U jednom od najnovijih istupa na društvenim mrežama, Duda je objavio da je “Rusija brutalna, ali da odlučnost i borbeni duh branitelja Ukrajine i predsjednika neće biti slomljeni”:

“Njihov moral je snažan, njihova volja da pobijede je željezna.”

Duda je, inače, prije nešto malo manje od dva tjedna skupa s predsjednikom Litve Gitanasom Nausedom i Zelenskim potpisao deklaraciju kojom se poziva na odobravanje status kandidata Ukrajini za članstvom u Europskoj uniji.

Sutradan je Putin poslao ruske vojne trupe u masovni napad na Ukrajinu.

Naslovna fotografija: Poljski predsjednik Duda dočekuje izbjeglice na granici

Foto: Hina