PREDALA SE: Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku

PREDALA SE: Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku

Britanska premijerka Liz Truss podnijela je ostavku i tako neslavno završila svoju kratku premijersku karijeru.

Mary Elizabeth Truss (Oxford, 26. srpnja 1975.) je britanska političarka, te od od ruja 2022. godine do danas bila premijerka Ujedinjenog Kraljevstva i vođa Konzervativne stranke. Bila je članica Parlamenta (MP) za South West Norfolk od 2010. godine. Bila je ministrica vanjskih poslova od 2021. i ministrica za žene i jednakost od 2019. godine.

Truss je bila studentica filozofije, politike i ekonomije na Merton College-u u Oxfordu, gdje je bila predsjednica Liberalnih demokrata Sveučilišta Oxford i nepokolebljivi zagovornik ukidanja monarhije.

Njezini su se pogledi znatno promijenili u godinama nakon što je diplomirala.

Radila je u tvrtkama Shell i Cable & Wireless, prije nego što je postala zamjenica direktora u trustu mozgova Reform. Truss je postala članica Parlamenta na općim izborima 2010. godine. Kao zastupnica pozvala je na reformu u nekoliko područja, uključujući brigu o djeci, matematičko obrazovanje i gospodarstvo.[3]

Truss je služila kao parlamentarna državna podtajnica za brigu o djeci i obrazovanje od 2012. do 2014. godine, prije nego ju je premijer David Cameron imenovao u vladu kao državnu tajnicu za okoliš, hranu i ruralna pitanja 2014. godine. Iako je bila pristaša kampanje Britain Stronger in Europe za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji na referendumu 2016., podržala je Brexit nakon rezultata.

Nakon što je Cameron podnio ostavku u srpnju 2016., Theresa May imenovala je Truss državnom tajnicom za pravosuđe.[5] Nakon općih izbora 2017., Truss je imenovana glavnom tajnicom Ministarstva financija.[6] Nakon što je May podnijela ostavku 2019., Truss je podržala nastojanja Borisa Johnsona da postane čelnik konzervativaca. Kad je postao premijer, imenovao je Truss državnim tajnicom za međunarodnu trgovinu i predsjednicom Odbora za trgovinu. Zatim ju je postavio za ministricu vanjskih poslova 2021., zamijenivši Dominica Raaba. Truss je 19. prosinca 2021. imenovana glavnom Vladinom pregovaračicom s Europskom unijom koja predsjeda Partnerskim vijećem EU-UK.[7]

Foto: Hina