Premijer Crne Gore održao kontroverzan govor u Srebrenici: On je prijatelj četnika i Vučićev pajac. Nedopustivo!

Premijer Crne Gore održao kontroverzan govor u Srebrenici: On je prijatelj četnika i Vučićev pajac. Nedopustivo!

Premijer Crne Gore Dritan Abazović održao je govor na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, no time i razljutio Bošnjake. Rekao je naime da je prije 27 godina ubijeno čovječanstvo i da je taj dan dokaz toga koliko smo loši bili.

Istaknuo je i da je BiH nakon toga nastavila živjeti, no na Balkanu koji živi duh mržnje, razdora i podjela koje se ne manifestiraju ratnim događanjima već politikama govora mržnje ili negacijom mržnje.

Istaknuo je kako genocid nisu počinile vojske već politike pa zaključio: “Mi prošlost ne možemo promijeniti, možemo budućnost i na nama je da izaberemo živimo li u balkanskoj međi ili pogledamo istini u oči, pružimo podršku obitelji žrtava i učinimo sve da nas ovi nišani podsjete na genocid nad nevinim žrtvama, ne nad Bošnjacima već nad ljudima”. Upravo taj dio, da zločin nije počinjen nad Bošnjacima, razljutio je tamošnje stanovnike, javlja RTL.

Odmah je reagirao Memorijalni centar Srebrenica, ali i direktor istog, Emir Suljagić.

Suljagić kaže kako je u ponoć, 10. srpnja memorijalni centar dobio popis govornika koji je bio u nadležnosti Organizacijskog odbora. “Ispričavam se obiteljima žrtava genocida koje su morale slušati relativizaciju sudski utvrđenih činjenica na sto metara od mezarja (muslimanskog groblja op.a.)”.

Reporter N1 BiH Rasim Pavica pitao je Abazovića da pojasni svoju spornu izjavu, a on je rekao: “Ne, imao sam izjavu da su genocid počinile politike. Politike stvaraju sve: I zlo i ubijaju ljude, a vojske izvršavaju u ime politike. Moja poruka je da moramo iz naših društava potpuno marginalizirati te politike zla. One i dalje postoje i negdje tinjaju.”

Nakon njegove izjave uslijedile su žestoke reakcije. Javnost u Bosni i Hercegovini ostala je zatečena nakon njegovog govora, a neki su zatražili i službenu ispriku zbog ovakve izjave.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica i predsjednik Organizacijskog odbora Hamdija Fejzić o govoru Abazovića je istaknuo: “Što god da kažu neki koji šalju dvosmislene riječi, ja ću poručiti – ja sam onaj koji je preživio genocid, znam što je za mene genocid, sve njih treba pitati što to znači, neće nikoga abolirati bilo kojom rečenicom”.

Reuf Bajrović, potpredsjenik Američko-europske alijanske u Washingtonu, poručio je da ono što je Abazović uradio “ne bi nitko s mrvom dostojanstva”.

“Dritana treba istjerati iz Potočara nakon ovog negiranja. Čanku svaka čast na principijelnosti”, rekao je Bajrović. (Nenad Čanak, podsjetimo, objavio je da je cijela delegacija napustila dvoranu nakon ove izjave.)

Oglasio se i poznati novinar Dragan Bursać koji je na mrežama napisao: “Kakvo besramlje! Kakvo zastiđe i sramota!”

“Ova osoba nije smjela da bude puštena za govornicu! Ovo je prijatelj četnika i Vučićev pajac. Nedopustivo!”, napisao je Bursać.

Abazović je nakon svega najavio i da će nastaviti dolaziti u Srebrenicu svake godine kako bi odao počast žrtvama genocida.

Foto: Hina