Prkosi Americi i Europskoj uniji: Orban želi voditi samostalnu politiku prema Kini i Rusiji

Prkosi Americi i Europskoj uniji: Orban želi voditi samostalnu politiku prema Kini i Rusiji

Premijer Mađarske Viktor Orban je na sastanku s američkim diplomatima rekao kako njegova zemlja želi biti “neutralna poput Austrije”, izvjestio je obično dobro upućeni Wall Street Journal. To je njegova reakcija na američki pritisak na njegovu zemlju – i ostale “saveznike” – da zauzmu oštriji stav prema za SAD “neprijateljskim zemljama” Rusiji i Kini.

To je produbilo strahove da Mađarska, pouzdan američki saveznik još od pada Berlinskog zida, polako ali sigurno izlazi iz kruga američkih satelita u Europi i počinje voditi samostalniju vanjsku politiku. Nakon de facto odlaska Turske iz tog kruga, te rastuće skepse spram dugogodišnje antiruske politike Washingtona u velikom dijelu Europe, Washington itekako ima razloga za zabrinutost, piše Narod.hr.

Orbanovi suradnici su rekli za WSJ kako on želi i dalje slati mađarske vojnike u NATO misije i kako cijeni sigurnost koju Mađarskoj osigurava ta organizacija. No jedan od više rangiranih dužnosnika njegove vlade rekao je kako se Orban oštro protivi američkom pritisku u vezi diplomatskih i ekonomskih odnosa njegove zemlje s Rusijom i Kinom, jer smatra da je to stvar suvereniteta Mađarske, da sama odlučuje o uređivanju odnosa s drugim državama.

Te primjedbe je Viktor Orban iznio na sastanku prošlog mjeseca s američkim veleposlanikom u Budimpešti, prema izvorima na koje se WSJ poziva. Orbanov glasnogovornik, međutim, nije htio to ni opovrgnuti ni potvrditi. U posljednjih nekoliko tjedana SAD pokušavaju natjerati saveznike iz NATO pakta da zaoštre svoju politiku prema potencijalnoj kineskoj “cyber špijunaži” putem Huaweijeve opreme: Kinezi su u sektoru mobilnih mreža, naime, preuzeli tehnološko vodstvo od Amerike, naročito u segmentu 5G mreža.

Također, od NATO zemalja SAD očekuju jaču potporu Ukrajini u sukobu s Rusijom, iako za sad nema nikakvog jamstva da bi se NATO mogao uključiti i pomoći Ukrajini ukoliko Rusija poduzme nove korake protiv nje.

Foto: Kimmo Brandt/EPA