Gradonačelnik iznio alarmantan podatak: Čak 20 posto stanovnika Bihaća su migranti

Gradonačelnik iznio alarmantan podatak: Čak 20 posto stanovnika Bihaća su migranti

Situacija u Bihaću došla je do točke usijanja. Zbog općeg nezadovoljstva sigurnosnom situacijom u gradu, prisustvom velikog broja migranata i odnosom vlasti iz Sarajeva prema Bihaću, tristotinjak građana Bihaća se je okupilo na mirnom prosvjedu, unatoč nevremenu, prenosi  BHRT.

Poučeni iskustvom od ranije kada su organizatori pojedinci kažnjeni s visokim novčanim kaznama, građani su se ovaj put organizirali putem društvenih mreža, bez službenog organizatora i govora. Poručili su da je situacija postala neizdrživa te da neće prestati prosvjedovati dok se ne nađe rješenje.

“Danas sam ovdje u ulozi građanina, a ne političara i osjećam veliku odgovornost prema Bišćanima koje ni jako nevrijeme nije spriječilo da se okupe i pošalju poruku vlastima da je došlo do grla i da se nešto konačno mora poduzeti u pravcu rješavanja ove krize. Ovo je nadležnost Vijeća ministara i članova predsjedništva BiH i oni to trebaju riješiti”, poručila je Azra Hadžić Bećirspahić, zastupnica u Parlamentu FBiH.

Zbog prisustva velikog broja migranata koji su do prije nekoliko dana slobodno hodali po Bihaću, građani žive u strahu. Plaše se za imovinu i za vlastite živote.

“Drago mi je što su počeli da kupe migrante po gradu i odvoze ih na Vučjak. Ovo se više ne može izdržati, jer ulaze u kuće koje su prazne. Živim u bihaćkom naselju Čekrlije i neku noć sam zatekao migrante u kući. Prijavio sam to policiji, ali ne mogu im ništa jer nemaju dokumenta i ne mogu ih procesuirati. Zato sam došao ovdje večeras da pokažem nezadovoljstvo odnosom viših instanci prema ovom našem problemu”, izjavio je Adnan Sadiković, mještanin Bihaća i sudionik mirnog okupljanja.
Senad Bajrić iz naselja Kostela, koje se nalazi kod hotela Sedra gdje borave izbjeglice, kaže da nema ništa protiv da se tim ljudima pomogne, ali je nezadovoljan odnosom državnih institucija koje nisu uredile sustav kako bi funkcionirao u ovakvim situacijama.

U Bihaću i Velikoj Kladuši nalazi se oko 6000 tisuća migranata, ali samo oko 3500 tisuća su smješteni u prihvatne centre. Ostali spavaju u parkovima i našuštenim zgradama, piše Reuters.

U međuvremenu vlada Unsko-sanskog kantona premješta migrante iz Bihaća u VučIjak, mjesto u neposrednoj blizini hrvatske granice.

”U Bihaću su sada 20 posto od ukupne populacije Bišćana migranti. Zbog toga smo poduzeli konkretne korake u skladu sa sprovođenjem mjera Gradskog vijeća u cilju izmještanja migranta iz grada. Mi samo radimo ono što možemo da uradimo vlastitim resursima i čekamo da se nadležne i organizacije i institucije konačno uključe i počnu ovo rješavati”, kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća

“Mi očekujemo da određivanjem lokacije na Vučjaku da Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti počnu da rade svoj posao, a Međunarodna organizacija za migracije (IOM) počne da traži druga rješenja osim onih koje su do sada imali u Bihaću. Mi ćemo na Vučijaku osigurati osnovne uvjete za boravka i zaštitu, a onda vidjeti kuda će sve to ići. Dakle, ja sad vršim pritisak na IOM da se migranti voze iz Bihaća i mislim da oni traže nove lokacije i rješenja. Od policije tražim veće prisustvo u gradu i mislim da oni čine sve što mogu. Također sam zatražio prisustvo policije i gore na Vučjaku. To će im uveliko olakšati posao jer će imati samo jednu lokaciju koju će morati osiguravati. Mi već godinu dana čekamo da neko nešto poduzme, imamo razumijevanje i za sve i svakog, a za grad Bihać i njegove građane nitko nije imao razumijevanja. Naša glavna zadaća je da vodimo računa primarno o gradu i njegovim građanima”, dodao je gradonačelnik Bihaća.

Foto: Facebook