Prvi čovjek UN-a u Ukrajini: Zamišljam i vidim moje unuke kako bježe u strahu. Rat je ludost u 21. stoljeću

Prvi čovjek UN-a u Ukrajini: Zamišljam i vidim moje unuke kako bježe u strahu. Rat je ludost u 21. stoljeću

Rat u 21. stoljeću je ludost, rekao je u četvrtak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres nakon dolaska u Borodjanku, u predgrađu Kijeva, gdje su Rusi, kako navode Ukrajinci, počinili zločine tijekom okupacije tog područja u ožujku, prenosi N1.

Guterres, kojemu je ovo prvi posjet Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, dao je ovu izjavu novinarima ispred ruševina stambenih zgrada, u pratnji ukrajinskih vojnika i mjesnih čelnika.

“Zamišljam svoju obitelj u jednoj od ovih kuća koje su danas razorene i spaljene”, rekao je novinarima. “Vidim moje unuke kako bježe u strahu. Rat je ludost u 21. stoljeću, nikakav rat nije prihvatljiv u 21. stoljeću”, dodao je.

Antonio Guterres je zatim posjetio Buču, drugo predgrađe Kijeva, gdje su Rusi, po optužbama Ukrajinaca, počinili ratne zločine. Tijekom poslijepodneva sastat će se s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

UN-ov glavni tajnik doputovao je u srijedu navečer u Ukrajinu nakon posjeta Moskvi u utorak, kada se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i pozvao Rusiju da surađuje s UN-om u evakuaciji civila s bombardiranih područja, napose s istoka i s juga Ukrajine, gdje je sada središte ruske ofenzive.

Foto: Hina