Putin ne oprašta. Suspendirao zapovjednike koji su okrivljeni za neuspjeh invazije na Ukrajinu

Putin ne oprašta. Suspendirao zapovjednike koji su okrivljeni za neuspjeh invazije na Ukrajinu

BRITANSKO ministarstvo obrane objavilo je svoje redovito izvješće o stanju u Ukrajini. Navode kako je Rusija posljednjih tjedana suspendirala nekoliko zapovjednika zbog vojnih neuspjeha, donosi Index.  

“General-pukovnik Sergej Kisel, koji je zapovijedao elitnom 1. gardijskom tenkovskom armijom, suspendiran je zbog neuspjeha u zauzimanju Harkiva. Viceadmiral Igor Osipov, koji je zapovijedao ruskom Crnomorskom flotom, također je vjerojatno suspendiran nakon potonuća krstarice Moskva u travnju”, navodi se.

Opterećenje za ruski model zapovijedanja

Što se tiče načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova, nije jasno je li zadržao Putinovo povjerenje, ali najvjerojatnije ostaje na svojoj dužnosti. Mnogi dužnosnici uključeni u invaziju na Ukrajinu vjerojatno će biti sve više ometani naporima da se izbjegne osobna krivnja za ruske operativne zastoje.

“To će vjerojatno dodatno opteretiti ruski centralizirani model zapovijedanja i kontrole jer časnici sve više nastoje prebaciti ključne odluke svojim nadređenima. Rusiji će biti teško vratiti inicijativu pod ovim uvjetima”, navodi se u priopćenju.

Foto: Hina