Putin se poklonio huškaču koji je prvi najavio agresiju na Ukrajinu: Zagovarao je pravoslavnu federaciju od Knina do Vladivostoka

Putin se poklonio huškaču koji je prvi najavio agresiju na Ukrajinu: Zagovarao je pravoslavnu federaciju od Knina do Vladivostoka

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je odao počast ultranacionalistu Vladimiru Žirinovskom, političkom protivniku koji mu je bio poslušan, položivši stručak crvenih ruža ispred njegova lijesa u moskovskoj katedrali.

Vijest o smrti Žirinovskog (75) objavljena je u srijedu.

Nakon liturgije u Sabornoj crkvi Krista Spasitelja, prisutni su dolazili pred odar s otvorenim lijesom kako bi mu odali posljednju počast.

Predsjednik Putin se nakratko pojavio, položio cvijeće i naklonio se pred odrom i bilo je to njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon dugog vremena, javlja RTL.

Žirinovski je bio dio takozvane “sustavne oporbe”. Osiguravao je političku konkurenciju, a u praksi je podržao Putina kada je to bilo važno, primjerice kad je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014. 

Sudjelovao je na gotovo svim predsjedničkim izborima u modernoj Rusiji, a njegova Liberalna demokratska stranka (LDPR, krajnja desnica) uvijek je bila zastupljena u tijelima lokalne i državne uprave.

Žirinovski se također pokazao korisnim Kremlju iznošenjem radikalnih mišljenja kako bi se testirala reakcija javnosti.

Svojedobno se volio uspoređivati s Donaldom Trumpom, a Amerikance je 2016. pozvao da glasaju za Trumpa ili riskiraju da ih njegova protivnica Hillary Clinton uvuče u novi svjetski rat s “Hirošimama i Nagasakijima posvuda”. 

Vladimir Putin i Vladimir Žirinovski

Njegova karijera doživjela je uspon 1991. godine kada je osvojio iznenađujuće treće mjesto na predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Boris Jeljcin. Dvije godine kasnije, njegov LDPR bio je drugi na parlamentarnim izborima.

Rusi će pamtiti njegove oštre i ratnohuškačke govore i bučne nastupe. Tako je jednom u raspravi bacio čašu s vodom vrijeđajući protivnika, a drugom prigodom se potukao sa zastupnikom.

Njegov posljednji ispad dogodio se 22. prosinca kada je prorekao da 2022. “neće biti mirna godina, nego godina u kojoj će Rusija ponovo postati sila”, najavivši tako vojnu intervenciju u Ukrajini.

Stotine njegovih pristaša okupile su se ispred crkve u kojoj je bio organiziran svečani ispraćaj.

Njegova je smrt “nenadoknadiv gubitak za politiku i za čitavu zemlju”, rekla je kroz suze Svjetlana Gorodnjicka, umirovljena članica moskovskog ogranka LDPR-a. 

Hrvatska će ga pamtiti po tome što je 1994. posjetio okupirani teritorij Hrvatske, gdje je zazivao “pravoslavnu federaciju od Knina do Vladivostoka”. U vrijeme srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu surađivao je s ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom.