Rabin oduševljen: Jedina zemlja u svijetu, osim Izraela, u kojoj su premijer i predsjednik Židovi

Rabin oduševljen: Jedina zemlja u svijetu, osim Izraela, u kojoj su premijer i predsjednik Židovi

U sinagogi u središtu Kijeva veliki rabin Ukrajine Moshe Reuven Azman sa smiješkom primjećuje: “Imam prijatelje u Rusiji, Europi i Izraelu koji me pitaju što se to događa kod nas, da su nacisti posvuda! Sada im više ne moram ništa tumačiti”, rekao je za AFP.

Volodimir Zelenskij (41), glumac, komičar i uspješan medijski poduzetnik koji je za sebe rekao da je “Židov i Ukrajinac”, osvojio je u nedjelju 73 posto glasova u izbornoj utrci s predsjednikom na odlasku Petrom Porošenkom.

Nakon službenog preuzimanja dužnosti planiranog za početak lipnja, u vođenju države će se pridružiti premijeru Volodimiru Grojsmanu (41) koji je njegov vršnjak i Židov i koji ostaje na dužnosti do parlamentarnih izbora planiranih u listopadu.

“Ukrajina je jedina zemlja u svijetu, osim Izraela, gdje su i predsjednik i premijer Židovi”, izrazio je zadovoljstvo na Facebooku Eduard Dolinski, čelnik ukrajinske židovske zajednice.

Kako pišu ukrajinska glasila, Zelenskij smatra da je vjera osobna stvar. Djecu je krstio u Pravoslavnoj crkvi.

Ne samo da je nadmoćno pobijedio, nego zbog židovskog podrijetla nije bio na meti napada, premda je u kampanji bilo niskih udaraca.

To nije nevažno u zemlji u kojoj je u sovjetsko vrijeme židovstvo označavalo ne samo vjersku, nego i nacionalnu pripadnost koja se upisivala u osobnu ispravu a moglo je donijeti teškoće u napredovanju na poslu, zbog čega su brojni Židovi uzimali slavensko ime.

Uspjeh Zelenskija je “čudo”, rekao je rabin Azman. “To govori o zrelosti ukrajinskog naroda”, dodao je, podsjetivši da “Ukrajinci i Židovi nisu uvijek imali lake odnose”.

Memorijalni centar Yad Vashem u Jeruzalemu proglasio je Pravednicima među narodima više od 2.600 Ukrajinaca zbog toga što su izložili svoj život opasnosti spašavajući Židove.

“Danas je razina antisemitizma u Ukrajini manja nego u Rusiji i u Europi, to se jasno vidi”, ističe rabin. “Usto, mnogi kažu da Ukrajina treba ići za primjerom Izraela koji je, okružen neprijateljima, postao uspješna država”, piše N1.